KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai fegyvert vethet be a náci Azov ezred

Az Egyesült Államok kormánya hétfőn engedélyezte, hogy az ukrán neonáci Azov ezredet is amerikai fegyverekkel szereljék föl – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden, a Washington Post közlése alapján.

A Biden adminisztráció ezzel feloldotta a Donald Trump elnöksége idején, 2017-ben hozott Leahy törvényben az azovisták felfegyverzésére vonatkozó tilalmat. A Pentagon eddig azért nem adhatott fegyvert az Azov kezébe, mert a az egység súlyosan vétett az emberi jogok ellen. Az amerikai külügyminisztérium most azzal indokolta a tilalom feloldását, hogy „nincs bizonyíték” az emberi jogok megsértésére.

Az Azov ezred 2014-ben alakult Mariupolban. A kijevi kormánnyal szembefordult donbászi orosz lakosság ellen elkövetett tetteivel vált hírhedté. 2022 tavaszán egyik zászlóalja befészkelte magát a mariupoli Azovsztal acélművek földalatti labirintusába, de az orosz túlerővel szemben végül kénytelen volt megadni magát.

Az újjászervezett ezred zászlaján stilizált horogkereszt áll annak jeleként, hogy az 1941-ben Oroszországra támadó nácik örököseinek tekintik magukat.

Az amerikai segédlettel 2014-ben hatalomra került kijevi vezetés fegyvert adott az addig illegális félkatonai szervezetként működő azovisták kezébe, és a hatalom azóta is támaszkodik rájuk. Zelenszkij elnök 2023. júliusában Isztambulból személyesen kísérte Ukrajnába az Azov fogolycsere nyomán kiszabadult tisztjeit. Kijelentette: „Hazavisszük hőseinket”.

Washington, 2024. június 11. kedd (MB)

Magyar Békekör

Kiemelt kép: illusztráció / Az ukrán neonáci csoport, az Azov zászlóalj (Kép forrása: The Intercept)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük