KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai drón-ügy – Amerikai-orosz miniszteri tárgyalás

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Telefonon hívta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter orosz kollégáját, Szergej Sojgut. A március 14-én Fekete-tengerbe zuhant amerikai kémdrón megsemmisülését kérte számon rajta

– jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Sojgu megmondta neki, hogy sajnálatosnak tartja a drága MQ-9 drón elvesztését, hiszen Oroszország mindent megtett az ilyen jellegű incidensek megelőzése érdekében, időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget a különleges katonai műveletre létrehozott ideiglenes légtérrezsim határairól. Bár az amerikaiak ismerhették a tényeket, a pilóta nélküli amerikai stratégiai légi eszköz a Krím partjainál repült, megsértve a jelzett légteret. Sojgu tudatta amerikai kollégájával azt is, hogy további hasonló esetekben hasonlóképpen fognak eljárni, arányos választ adnak minden provokációra.

Az oroszok cáfolják, hogy miattuk zuhant volna le az amerikai drón

Washington eleinte azt állította, hogy az oroszok lelőtték a drónt, majd elismerték, hogy nem ez történt. A drón elhárítására felküldött SU-27-es orosz vadászgép nem lőtt a drónra, nem is ütközött vele, hanem üzemanyagot eresztett rá tartályából, mire a drón megbolondult, össze-vissza kezdett pörögni, majd a tengerbe zuhant.

Az ellenfélre hárított felelősség miatti bosszúvágy nyomban feltolult az amerikai héják lelkében. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor azt követelte, hogy megtorlásból lőjenek le egy orosz repülőgépet.

„A semleges légtérben egy orosz repülőgép elleni szándékos támadás nem csupán a nemzetközi jog szerint bűncselekmény, hanem nyílt hadüzenet is a legnagyobb atomhatalom ellen” – válaszolt neki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet.

Graham szenátor nem először adta tanújelét szélsőséges nézeteinek. Tavaly arra biztatta az oroszokat, hogy tegyék el láb alól Putyint.

 

Washington, Moszkva, 2023. március 16. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: MQ-9 Reaper távirányítású repülőgép. © Isaac Brekken/Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: