KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Al-Dzsazíra: Az elfeledett Zelenszkij

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetének második évfordulójához közeledve úgy tűnik, a nyugati világ belefáradva a konfliktusba és a számolatlanul elköltött dollármilliárdokba, elvesztette érdeklődését Ukrajna és annak elnöke iránt – írja az al-Dzsazíra. Zelenszkijnek a lap publicistája szerint az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanása óta nem szövetségesei az idő és a körülmények.

Volodimir Zelenszkij egy elfeledett háborút vívó, elfeledett ember – így definiálta az ukrán elnököt Andrew Mitrovica, az al-Dzsazíra publicistája.

A soha nem volt hadjárat

Az ismert kanadai újságíró szerint egyértelmű az összefüggés az ukrajnai háborútól való elfordulás és a nemrég kitört izraeli–palesztin konfliktus felé forduló nemzetközi figyelem között.

Az ukrán elnök hullócsillaga sokat veszített magasságából és csillogásából, ahogy Oroszország felőrlő inváziója közeledik a kétéves évfordulóhoz –

fogalmaz Mitrovica. Hozzáteszi: a nagy hűhóval bejelentett ukrán offenzíva elakadt, az ígért áttörés pedig makacsul várat magára – ha az egyáltalán lehetséges.

Mindeközben rutinszerűvé váltak a halálos tűzharcok, a felháborodást pedig sztoicizmus váltotta fel. A győzelem pedig, bárhogyan is határozzuk meg, messze túlkerült a stratégiailag értelmezhető vagy egyáltalán az elképzelhető határokon.

Otthon marad a „zöld pulcsi”

Úgy tűnik tehát, hogy a világ belefáradt Ukrajnába. Manapság már nem lehet olyan cikkeket olvasni, amelyek egykor ódákat zengtek Zelenszkij bátorságáról és Ukrajna ellenállásáról.

Elapadtak a meghívások is, hogy mondjon beszédeket az amerikai kongresszusban vagy parlamentekben, ahol Zelenszkijt a védjegyének számító zöld pulóverében, mint fenegyereket és felszabadítót ünnepelték. Emellett már hónapokkal ezelőtt eltűntek az Ukrajna „bátor” és „igazságos” harcával szolidaritást vállaló tömegdemonstrációk is.

Az utóbbi időben egyetlen újabb pozitív hír volt

Ukrajna számára, meghívása a NATO-ba, ám ennek feltétele sem túl hízelgő Kijev számára.

Ismert: november elején kiszivárgott hírek szerint a korábbi NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen egy olyan javaslat előterjesztésén dolgozik, ami arról szólna, hogy Ukrajna részlegesen csatlakozhasson a NATO-hoz azzal a feltétellel, hogy az oroszok által megszállt terület nem kerül a katonai szövetséghez.

Ez is érdekelheti:  Paranoia: Zelenszkij szerint a legfelsőbb szinteken is orosz kémek vannak

Korrupciós ügyek

Mindeközben a Politico arról írt, hogy az Ukrajnával kapcsolatos amerikai stratégia a kiszivárgott hírek szerint a korrupciót tekinti igazi fenyegetésnek.

A brüsszeli lap szerint – idézi az al-Dzsazíra – az ukrajnai korrupció miatt a nyugati szövetségesek kihátrálhatnak Ukrajna mögül, Kijev tehát nem halogathatja a korrupcióellenes erőfeszítéseket.

Ez nagy baj lehet Zelenszkij számára – fogalmaz a publicista, aki szerint az ukrán elnök valószínűleg tudja, hogy az idő és a körülmények alakulása nem neki kedveznek.

Elpárolgott a pénzzel az akarat

Európai és washingtoni barátai „vasakarata” lassan elpárolog, és akkor elkerülhetetlenül elpárolog a pénz is – fogalmaz a lap publicistája. Pedig Zelenszkijnek komoly összegekre van szüksége, hogy sakkban tartsa a türelmes Vlagyimir Putyint és birodalmi terveit.

A horizonton pedig feltűnt Donald Trump, aki nem feltétlen híve Zelenszkijnek.

A volt elnök lehetséges visszatérése az Ovális Irodába egy sor számítást húzhat keresztül, beleértve a háborút és Zelenszkij karrierjét is. Mindaddig pedig az izraeli–palesztin konfliktus beárnyékolhatja az ukrán háborút.

Zelenszkij tehát azzal szembesül, amitől talán a legjobban fél: az apátiával és a feledéssel.

Ukrajna sorsa eltűnt a világ tudatából, amelyet a palesztinok helyzete ragadott el –

akiket ugyanazok a hatalmak hagytak magukra, amelyek a megfelelő időben az ukránokat is magukra fogják hagyni.

Volodimir Zelenszkij is tudja ezt – véli Mitrovica.

Ez is érdekelheti:  Le Pen: Macron felelőtlen és hadvezért játszik

hirado.hu

Kiemelt kép: 2023. július 8. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a fekete-tengeri Kígyó-szigetet védő katonák emlékhelyén (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Al-Dzsazíra: Az elfeledett Zelenszkij

  1. Ragaszkodok a rögeszmémhez: ennek a háborúnak az igazi oka az volt, hogy az USA tönkre akarta tenni az orosz-EU együttműködést. Azért provokálta ki a háborút, mert Európa kezdett a „fejére nőni” gazdaságilag, hála az olcsó orosz energiának. Ez a buta színész elhiszi a szerepét, hogy ő egy nemzeti hős, pedig csak egy báb, akit simán félresöpörnek, ha már nem lesz rá szükség. Már csak az a kérdés, hogy eléggé meggyengült-e az EU, vagy be kell vetetni Ukrajnát, amivel végleg tönkre menne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük