KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Afrika: Niger kiutasította a francia nagykövetet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nigeri katonai kormány pénteken 48 órát adott Sylvain Itte francia nagykövetnek, hogy elhagyja az országot. A nigériai külügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy Itte nem reagált a találkozóra szóló meghívásukra és „a francia kormány egyéb, Niger érdekeit sértő intézkedéseire”.

A nagykövet kiutasítása egy hónappal azután történt, hogy az egykori francia gyarmat katonasága Abdourahamane Tchiani dandártábornok vezetésével megbuktatta Mohamed Bazoum elnököt.

Válaszul a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) 11 tagja szankciókkal sújtotta Nigert, és katonai beavatkozással fenyegetőzött a „demokrácia helyreállítása” érdekében.

Guinea elutasította a szankciókat, míg a szomszédos Mali és Burkina Faso közölte, hogy egy ilyen beavatkozást ellenük is irányuló háborús cselekménynek tekintenének. Csütörtökön késő este Niger felkérte két szomszédját, hogy az ECOWAS inváziója esetén álljanak a védelmére.

„A három ország megállapodott abban, hogy agresszió vagy terrortámadás esetén kölcsönösen segítik egymást védelmi és biztonsági kérdésekben”

– áll a külügyminisztériumaik közös közleményében.

Abdoulaye Diop mali külügyminisztere és burkinai kollégája, Olivia Rouamba szintén elítélte az ECOWAS és a Nyugat-afrikai Gazdasági és Monetáris Unió (UEMOA) által Niger ellen bevezetett „illegális, jogtalan és embertelen” szankciókat.

Omar Alieu Touray, az ECOWAS Bizottság elnöke az AP-nek azt mondta, hogy a szankciók „súlyos társadalmi-gazdasági válságot” okoztak az országban, de „a nigeri nép érdekeit szolgálják”.

Az ECOWAS többször is bejelentette, hogy végleges tervei vannak a katonai beavatkozásra, miközben diplomáciai képviselőket küldött Niameybe. Csütörtökön egy iszlám vezetőkből álló küldöttséget küldött Nigerbe az a Bola Tinubu nigériai elnök, aki egyben a blokk elnöke is.

A hét elején Tchiani tábornok felvázolt egy javaslatot a polgári kormányzáshoz való visszatérésre, amely „három évnél nem tart tovább”, de figyelmeztette a szomszédokat és Franciaországot, hogy ne avatkozzanak be Niger belügyeibe.

Ez is érdekelheti:  Bíróbotrány: az UEFA cenzúrázta Rossi bíráló szavait

Az ECOWAS elutasította az ajánlatot, és Bazoum azonnali visszahelyezését követelte. Touray pénteken az AP-nek azt mondta, hogy a katonai opció „még mindig terítéken van”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: A nigeri katonai kormány (CNSP) támogatói „Franciaország távozását” követelik a niameyi Place de la Concertation-nél tartott tüntetésen, 2023. augusztus 20-án.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük