KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem hajlandó lemondani a botrányba keveredett észt miniszterelnök

Kaja Kallas észt miniszterelnök világossá tette, hogy nem fog önként távozni posztjáról, annak ellenére, hogy a hét elején súlyos botrány tört ki a férjével kapcsolatban. A média arról számolt be, hogy Kallas férjének logisztikai cége a Kijev és Moszkva között tavaly februárban kezdődött konfliktus után is folytatta működését Oroszországban.

Kallas keményvonalas hangot ütött meg Oroszországgal kapcsolatban, és maga is nyilvánosan ragaszkodott ahhoz, hogy „minden üzletet le kell állítani Oroszországgal”, amíg a harcok tartanak.

Az ERR észt műsorszolgáltatónak adott pénteki interjújában a miniszterelnök így fogalmazott: „Nem tervezem a lemondást, miniszterelnökként Ukrajna és Észtország szabadságát szolgáltam és fogom szolgálni”.

A miniszterelnök azt is állította, hogy mivel házastársával soha nem beszélnek otthon üzleti ügyekről, nem igazán van képben a cégének ügyleteivel kapcsolatban.

Még ugyanazon a napon férje, Arvo Hallik bejelentette, hogy úgy döntött, „azonnal” eladja a Stark Logisticsban lévő összes részvényét, és lemond a vállalat igazgatótanácsi tagságáról, valamint a cégben betöltött összes szerepéről.

Hallik kifejtette, hogy a cég szállítási szolgáltatásokat végzett Észtországból Oroszországba ügyfelük, az AS Metaprint számára. Ő és kollégái úgy vélték, hogy helyesen cselekszenek, segítenek amivel segítenek megmenteni egy jó észt céget.”.

Eközben a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint az észtek mintegy 57%-a szeretné, ha Kallas miniszterelnök benyújtaná lemondását.

Hallik cégének tevékenységére, amely elméletileg az Oroszország elleni uniós szankciók megsértésének minősülhet, az ERR műsorszolgáltató derített fényt szerdán. A Stark Logistics vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy bár tevékenységük nagy részét Lengyelországba és Skandináviába irányították át, egy részét még 2022. február 24. után is Oroszországban végezték.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Kaya Kallas a NATO vilniusi csúcstalálkozóján. Szerző: Jürgen Randmaa / valitsuse pressiteenistus

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük