KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A volt szovjet tagállam kiléphet az Európa Tanácsból

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Azerbajdzsán kiléphet az Európa Tanácsból a jogállamisággal és az emberi jogokkal kapcsolatos vita miatt – jelentette csütörtökön az ország hivatalos hírügynöksége, az APA. A hír azután érkezett, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) megszavazta Baku küldöttségének felfüggesztését.

Az APA szerint Azerbajdzsán „nem fog tétlenül állni a tisztességtelen és elfogult hozzáállással szemben”, és azt fontolgatja, hogy „nemcsak a PACE-ből, hanem magából az Európa Tanácsból is kilép”. A hírügynökség szerint Baku dönthet úgy is, hogy nem tartja be az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit.

A PACE szerdai strasbourgi ülésén elfogadtak egy olyan határozatot, amelyben azzal érveltek, hogy Azerbajdzsán „nem teljesítette a demokrácia és a jogállamiság terén vállalt főbb kötelezettségeit”. „Továbbra is nagyon komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy [Azerbajdzsán] képes-e szabad és tisztességes választásokat tartani, hogy a hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhozás gyengesége a végrehajtó hatalommal szemben, az igazságszolgáltatás függetlensége és az emberi jogok tiszteletben tartása biztosítva van-e” – áll az állásfoglalásban.

Azzal is vádolták a küldöttek Bakut, hogy nem biztosítja „a szabad és biztonságos hozzáférést a Lachin folyosón keresztül”, amely Azerbajdzsán Hegyi-Karabah régióját köti össze Örményországgal. Tavaly az azerbajdzsáni csapatok visszaállították az ellenőrzést a régió felett, kiűzve az 1990-es évek eleje óta létező, etnikailag örmény etnikumú szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság hatóságait. Azóta több mint 100 000 örmény – Karabah lakosságának több mint 90%-a – menekült el.

A PACE azerbajdzsáni küldöttsége közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta a testületet, hogy megpróbál beavatkozni az ország választási rendjébe. A tisztviselők a küldöttek megbízólevelének elutasításáról szóló döntését „az Európa Tanács hitelességére és pártatlanságára mért súlyos csapásnak” minősítették.

„A PACE történetében még soha nem fordult elő, hogy ez a szervezet ilyen gyalázatos módon viselkedett volna” – állt a közleményben, ahogyan azt a Trend hírügynökség idézte. Baku közölte, hogy további értesítésig felfüggeszti a PACE-vel való minden kapcsolatát.

Ez is érdekelheti:  Valóra válhat Zsirinovszkij egykori próféciája az új háborúról?

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyik ülése Strasbourgban, 2023. április 24. © Getty Images / Dursun Aydemir / Anadolu Ügynökség / Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A volt szovjet tagállam kiléphet az Európa Tanácsból

  1. Magyarországnak is ki kellene lépni. Haladéktalanul. Szükségtelen olyan szervezetben tagnak lenni, amely szervezet árt nekünk. Minket minden szövetségesünk kihasznált és elárult: A Habsburg császárság gyarmatként kezelt. Az 1. Világháborúban a szövetséges Románia hadsereggel támadott meg minket. A 2. Világháborúban Olaszország, Románia árult el minket, s végül Németország hadszíntérnek használta hazánkat az oroszok elleni háborújában. Az Európai Unió, mint vámunió, az unión kívüli tagoknak biztosít vámmentes kereskedést az Unió piacán, s minket, tagokat gazdasági és jogi szankciókkal sújt. Tehát, a vámunió, az mese. Az uniós polgárok szabad áramlása mese, hiszen Ausztria 5 éve határellenőrzést tart az osztrák határon. A szubszidiaritás elve mese, hiszen minden itthon eldöntendő ügybe beleavatkoznak. Megvalósult Orwell „újbeszél” nyelvhasználata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük