A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szerbek is választanak április 3-án

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Április 3-ra írta ki a szerb elnök az előrehozott parlamenti választást

Április harmadikára írta ki Aleksandar Vucic elnök kedden Belgrádban az előrehozott parlamenti választásokat Szerbiában.

A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a most feloszlatott parlament számos fontos törvényt hozott meg, különös tekintettel a jogállamiság erősítésére.

Arra szólította fel az embereket, hogy vegyenek részt a választáson, és mutassák meg, hogy a különböző elképzelések ellenére az állampolgárok együtt tudnak működni az ország jövője és érdekeinek érvényesítése céljából.

Aleksandar Vucic felelősségteljes kampányolásra kérte a pártokat, és leszögezte: biztos abban, hogy a szerb állampolgárok olyan döntést fognak hozni, amely az országot a legjobban szolgálja.

A választás előkészítéseként február elején módosítottak több vonatkozó törvényt is. Ezek közül a magyar nemzeti kisebbséget leginkább az a változás érinti, amelynek értelmében az eddigi tízezer helyett már ötezer támogatói aláírás elegendő lesz ahhoz, hogy egy nemzeti kisebbségi párt részt vehessen a parlamenti választáson.

A nemzeti kisebbségekre 2004 óta pozitív diszkrimináció vonatkozik, ugyanis a nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

Két évvel ezelőtt már változott a választási törvény, akkor a parlamentbe jutási küszöböt ötről három százalékra csökkentették, hogy a kisebb pártok is bejuthassanak a képviselőházba. Az akkori törvénymódosítások a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára további könnyítéseket is tartalmaztak a nemzeti kisebbségek számára, hiszen a változtatások eredményeként a kisebbségi pártok szavazatszámát előbb 1,35-tel beszorozzák, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat.

Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között „túlélte” a négyéves ciklust, de a 2020-as választások eredményének közlését követően Aleksandar Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak.

A parlamenti választással egy időben várhatóan elnökválasztást is tartanak, azt azonban március elején írja ki Ivica Dacic házelnök. A parlament elnöke kedden kiírta az önkormányzati választást is Belgrádban, valamint néhány további településen, ezt a voksolást szintén április első vasárnapján tartják meg.

Április 3-án valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.

MTI

Kiemelt képen: Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök / EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: