KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Russia Today-nek nyilatkozott a kubai elnök: „Ideje elhagyni a dollárt”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai dollárról való lemondás megszabadítja a fejlődő országokat Washington „szankcióitól, zsarolásától, agressziójától és rágalmaitól” – mondta Miguel Diaz-Canel kubai elnök az RT-nek egy exkluzív interjúban, amelyet majd ma tesz közzé a csatorna.

A dollárnak a világ tartalékvalutájaként betöltött státusza lehetővé teszi az USA számára, hogy „agresszív hegemonista politikát folytasson, amely falak építésével, büntető szankciókkal, zsarolással, agresszióval és rágalmazással jár”

– mondta Diaz-Canel.

Ezzel a politikával szemben – amely miatt az USA hat évtizeden át embargóval sújtotta Kubát – Diaz-Canel azt állította, hogy

„a BRICS ragyogó alternatívát kínál a gazdasági integrációra, különösen a fejlődő gazdaságok számára”.

A BRICS 2001-es megalakulása óta az öt feltörekvő gazdaság – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – egy informális szövetséggé nőtte ki magát, amely a globális GDP-ben való részesedésének tekintetében megelőzte az Egyesült Államok vezette G7 blokkot, saját fejlesztési bankkal rendelkezik, és 19 leendő tagja között tartja számon Szaúd-Arábiát, Iránt és Argentínát.

A kereskedelmi számlák kiegyenlítésére szolgáló közös BRICS- valuta létrehozására irányuló felhívások közepette a csoport tagjai elkezdték a kétoldalú kereskedelmet saját valutájukban bonyolítani, és elkerülték az amerikai dollárt.

„Úgy vélem, el kell ismernünk Oroszország vezető szerepét ennek a többpólusú világnak a kialakításában”

– mondta Diaz-Canel, kijelentve, hogy

a folyamatos „dollármentesítés” „befogadóbb és kölcsönösen előnyösebb kereskedelemhez” fog vezetni azok számára, akik elutasítják az USA „hazugságait és üres ígéreteit”.

Bár Kuba nem tagja a BRICS-csoportnak, a szigetország már a Szovjetunió idején is szoros partnere volt Oroszországnak. A Moszkva és Havanna közötti kereskedelem tavaly pedig megháromszorozódott, 452 millió dollárra nőtt. Dmitrij Csernyicsenko orosz miniszterelnök-helyettes a múlt héten Kubába látogatott, ahol bejelentette, hogy orosz cégek több beruházást is terveznek az ország turisztikai ágazatában.

” Ezekben az időkben olyan baráti országoktól kapunk támogatást, akik valódi akciókkal és olyan feltételekkel támogatnak minket, amelyek nem ártanak függetlenségünknek”

– mondta Diaz-Canel az RT-nek.

Az RT teljes interjúja a kubai vezetővel csütörtökön kerül adásba.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Formálódik az ellen-Nyugat? – Szorosabbra szövi kapcsolatait a BRICS

Közös valuta létrehozásán dolgozik a BRICS

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: