KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Russia Today ezt emelte ki Orbán Viktor tusványosi beszédéből

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Az egyensúly megmozdul, és Washingtonnak el kell fogadnia, hogy hegemóniája hamarosan véget ér.”

A világ az elmúlt évtizedek legnagyobb hatalmi változása előtt áll, az Egyesült Államok elveszíti vezető pozícióját Kínával szemben – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton.

Ez komoly konfliktushoz vezethet Washington és Peking között, hacsak az USA nem fogadja el, hogy nem lehet örökké „győztes” – emelte ki Orbán Viktor tusványosi beszédéből a Russia Today.

„[Kína] a gyártás nagyhatalmává vált, és mostanra megelőzte Amerikát”

– mondta Orbán Viktor a romániai Kelet-Erdélyben található Tusnádfürdőn tartott évértékelő beszédében – fogalmaz az EU által propagandistának kikiáltott és az EU-ban betiltott orosz portál angol nyelvű tudósítása.

Kína mindössze 30 év alatt olyan ipari forradalmat élt át, mint a Nyugat mintegy három évszázad alatt – mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy Amerika hamarosan „búcsút mond” a világ egyetlen szuperhatalmi státuszának.

Peking kihívás elé állítja azokat az értékeket is, amelyeket Washington egyetemesként igyekszik feltüntetni – mondta Orbán. Kína az amerikai értékeket „ellenséges ideológiának” tekinti – mondta, hozzátéve, hogy „van benne némi igazság” – fogalmaz a portál cikkírója.

Egy ilyen fejlemény biztosan nem tetszene Washingtonnak, amely örökké „a világ csúcsán” akar maradni – figyelmeztetett Orbán. Azt mondta, hogy a fennálló hegemónia megkérdőjelezésére tett kísérletek az emberiség történelmében többször is komoly konfliktusokhoz vezettek. „Nincsenek örök győztesek és örök vesztesek” – tette hozzá.

A magyar vezető szerint a két nagyhatalom közötti konfliktus valószínű, de nem elkerülhetetlen. A világnak új egyensúlyt kell találnia, és a két szembenálló félnek egyenrangú félként kell elismernie egymást – mondta. A nagy nemzeteknek „el kell fogadniuk, hogy ma az amerikai dominancia helyett két nap van az égen” – tette hozzá Orbán.

Borús képet festett Európa jövőjéről is, mondván, hogy Európa hamarosan elveszíti domináns pozícióját a világgazdaságban. Orbán a Nyugat oroszellenes politikáját tette felelőssé ezért a fejleményért. Az EU már most is „gazdag, de gyenge” – mondta, hozzátéve, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat célzó eltökéltség miatt tovább veszíti versenyképességéből.

Az az elképzelés, hogy Oroszországot különböző korlátozásokkal el lehet választani a világgazdaságtól, „illúzió” – figyelmeztetett. Az EU már megtapasztalta hibás döntéseinek eredményét – mondta Orbán, hozzátéve, hogy „mások helyettünk orosz energiát vásárolnak, és mi többet fizetünk az energiáért, mint valaha”.

Orbán szerint az Egyesült Királyság és Olaszország kiesne a világ tíz legnagyobb gazdasága közül, Németország pedig a 10. helyre esne vissza a jelenlegi negyedik helyről. Az európai gazdaság jelentős része még mindig Oroszországhoz kötődik, a szankciókról szóló retorika ellenére – mondta.

Magyarország a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette a nyugati politika egyik legnagyobb kritikusává vált. Budapest többször is tűzszünetet és békemegállapodást követelt Ukrajnában, és bírálta az EU-t, amiért fegyvereket küld Kijevnek. Júniusban Orbán a Bild című német bulvárlapnak azt mondta, hogy az ukrán győzelem a csatatéren „lehetetlen”. Magyarország azt is hangsúlyozta, hogy az Oroszország-ellenes szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: File Fotó / © Global Look Press / Guenter Fischer

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: