KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna kazettás lőszerrel támadta meg az oroszországi Belgorodot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna kazettás bombákkal támadott meg egy falut az oroszországi Belgorodi területen – közölte Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó.

Legalább három kazettás bombát használtak a kijevi erők a Zsuravlevka település elleni nagyszabású támadás során – írta Gladkov szombaton a Telegramon. A kormányzó szerint 21 tüzérségi lövedéket és tíz aknavetőgránátot is kilőttek a falura. Egy kamikaze drón is eltalálta a települést.

A tüzérségi tűz következtében azonban nem voltak se áldozatok, se károk Zsuravlevkában – mondta Gladkov. Hozzátette, hogy ugyanezen a napon kisebb tüzérségi, aknavető- és dróntámadások legalább egy tucat másik települést is értek a Belgorodi területen.

Ilek-Penkovka faluban 12 háztartást sújtott a robbanás, az épületek homlokzatai megrongálódtak, az ablakok betörtek – mondta, de a sérülések nem voltak.

Az Egyesült Államok a hónap elején jelentette be a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnának, Joe Biden elnök pedig átmeneti intézkedésnek nevezte ezt, amelyre azért volt szükség, mert Kijev nyugati támogatói nem rendelkeznek elegendő hagyományos tüzérségi lőszerrel.

A vitatott hatású bombákat, amelyek több, nagy területen szétszórt bombagránátot tartalmaznak, több mint 100 országban tiltották be. Azonban sem Ukrajna, sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem írta alá a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezményt (CCM).

Washington elismerte, hogy tisztában van a kazettás bombák által a polgári lakosságra jelentett fokozott kockázattal, de azt állította, hogy Kijev vállalta, hogy felelősségteljesen alkalmazza azokat, és távol tartja magát a sűrűn lakott területektől.

Csütörtökön a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby megerősítette, hogy az ukrán erők megkezdték az USA által szállított kazettás bombák alkalmazását a harctéren. Állítása szerint „meglehetősen hatékonyan”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten megjegyezte, hogy korábban maga az Egyesült Államok bélyegezte „bűncselekménynek” a kazettás lőszerek használatát, mondván, hogy pontosan ugyanannak tekinti azt, hogy Washington ilyen fegyvereket szállított Kijevnek.

Az orosz hadseregnek „elegendő” készlete van kazettás bombákból, amelyeket az Ukrajna által használt ilyen fegyverekre adott válaszlépésként is bevethet – figyelmeztetett az elnök.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: USA-ban gyártott kazettás lőszerek. © AFP / DVIDS

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: