KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna kazettás lőszerrel támadta meg az oroszországi Belgorodot

Ukrajna kazettás bombákkal támadott meg egy falut az oroszországi Belgorodi területen – közölte Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó.

Legalább három kazettás bombát használtak a kijevi erők a Zsuravlevka település elleni nagyszabású támadás során – írta Gladkov szombaton a Telegramon. A kormányzó szerint 21 tüzérségi lövedéket és tíz aknavetőgránátot is kilőttek a falura. Egy kamikaze drón is eltalálta a települést.

A tüzérségi tűz következtében azonban nem voltak se áldozatok, se károk Zsuravlevkában – mondta Gladkov. Hozzátette, hogy ugyanezen a napon kisebb tüzérségi, aknavető- és dróntámadások legalább egy tucat másik települést is értek a Belgorodi területen.

Ilek-Penkovka faluban 12 háztartást sújtott a robbanás, az épületek homlokzatai megrongálódtak, az ablakok betörtek – mondta, de a sérülések nem voltak.

Az Egyesült Államok a hónap elején jelentette be a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnának, Joe Biden elnök pedig átmeneti intézkedésnek nevezte ezt, amelyre azért volt szükség, mert Kijev nyugati támogatói nem rendelkeznek elegendő hagyományos tüzérségi lőszerrel.

A vitatott hatású bombákat, amelyek több, nagy területen szétszórt bombagránátot tartalmaznak, több mint 100 országban tiltották be. Azonban sem Ukrajna, sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem írta alá a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezményt (CCM).

Washington elismerte, hogy tisztában van a kazettás bombák által a polgári lakosságra jelentett fokozott kockázattal, de azt állította, hogy Kijev vállalta, hogy felelősségteljesen alkalmazza azokat, és távol tartja magát a sűrűn lakott területektől.

Csütörtökön a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby megerősítette, hogy az ukrán erők megkezdték az USA által szállított kazettás bombák alkalmazását a harctéren. Állítása szerint „meglehetősen hatékonyan”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten megjegyezte, hogy korábban maga az Egyesült Államok bélyegezte „bűncselekménynek” a kazettás lőszerek használatát, mondván, hogy pontosan ugyanannak tekinti azt, hogy Washington ilyen fegyvereket szállított Kijevnek.

Ez is érdekelheti:  Hillary Clinton keményen nekiment Orbán Viktornak és Donald Trumpnak

Az orosz hadseregnek „elegendő” készlete van kazettás bombákból, amelyeket az Ukrajna által használt ilyen fegyverekre adott válaszlépésként is bevethet – figyelmeztetett az elnök.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: USA-ban gyártott kazettás lőszerek. © AFP / DVIDS

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük