Trump őrültségnek nevezte Ukrajna NATO-ba való felvételét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, őrültség még arra gondolni is, hogy felvegyék Ukrajnát a NATO-ba.

„Az az információ, hogy jelenleg Ukrajna NATO-ba való felvételét fontolgatjuk, puszta őrültség”

– mondta Trump videóüzenetében.

A politikus szerint a Joe Biden vezette jelenlegi kormányzat a harmadik világháborúba rántja az Egyesült Államokat.

„Annak a nemzetnek az érdeke, amely családjának dollármilliókat fizetett ki nyilvánvaló kenőpénzek formájában. Csak meg kell nézni, hogy Kína, Ukrajna mennyit fizetett Biden családjának”

– mondta Trump.

A volt amerikai elnök szerint a jelenlegi kormányzat nem kompetens, és nem kellene megkockáztatnia, hogy háborút indítson Oroszországgal vagy Kínával.

A NATO-csúcstalálkozót július 11-12-én tartották Vilniusban. Eredményei nyomán Kijev nem kapott meghívást a szövetségbe. Sőt, a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg azt mondta, hogy Ukrajna tagságának kérdése lényegtelenné válik, ha nem sikerül megnyerni az Oroszországgal való konfrontációt. A G7-országok nyilatkozatot adtak ki Ukrajna támogatásáról, de az abban említett biztonsági kötelezettségvállalások nem határoznak meg konkrét időkeretet a végrehajtásra. Az orosz külügyminisztérium a csúcstalálkozót követően úgy nyilatkozott, hogy a NATO végleg visszatért a hidegháborús sémákhoz, és Ukrajnának a szövetség Oroszországgal vívott hibrid háborújában a fő feláldozható anyag szerepét kell játszania.

Oroszország többször is aggodalmát fejezte ki a NATO-erők európai felduzzasztása miatt. A Kreml megjegyezte, hogy Oroszország nem fenyeget senkit, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető lépéseket. Moszkva felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat behúzza Kijevet a NATO-ba. A Kreml közölte, hogy meghallgatta Volodimir Zelenszkij kérését, hogy Ukrajna csatlakozzon a szövetséghez, valamint az erre adott különböző reakciókat. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijev szövetségre való orientációja volt az egyik oka annak, hogy Oroszország különleges műveletet indított Ukrajnában.

Vadhajtások

Kiemelt képen: Donald Trump / © Getty Images / Joe Raedle 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük