KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Pentagon 24-szer erősebb atombombát fejleszt ki, mint amit Hirosimára dobtak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a B61-es atombomba új változatát fogja kifejleszteni, amely 24-szer nagyobb pusztító erővel rendelkezik, mint a második világháború végén a Hirosimára ledobott atombomba.

A Pentagon pénteken sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a kongresszus jóváhagyását és finanszírozását kéri a fegyver kifejlesztéséhez. A bejelentést kísérő adatlap szerint a B61-13-nak nevezett bomba hasonló teljesítményű lesz, mint a B61-7, amelyet ezzel a típussal kívánnak felváltani.

A B61-7 maximális hatóereje 360 kilotonna, ami 24-szer erősebb, mint a „Little Boy”, az a 15 kilotonnás bomba, amely Hirosimát a földdel tette egyenlővé.

A B61-7 nem a legerősebb nukleáris fegyver az amerikai arzenálban. Ezt a címet a B83 viseli, egy termonukleáris gravitációs bomba, amelynek hatóereje 1,2 megatonna TNT-vel egyenlő. A B83 váltotta fel a még erősebb, 9 megatonnás B53-at, amelyet 2011-ben nyugdíjaztak.

A valaha tesztelt legerősebb atombombát azonban a Szovjetunió építette. Az 1961-ben felrobbantott „Cár bomba” becsült hatóereje 58 megatonna volt, ami több mint 1500 hirosimai bombának felel meg.

„A mai bejelentés tükrözi a változó biztonsági környezetet és a potenciális ellenfelek által jelentett növekvő fenyegetéseket” – mondta John Plumb űrpolitikáért felelős védelmi miniszterhelyettes a nyilatkozatában. „Az Egyesült Államok felelőssége, hogy továbbra is felmérje és bevetésre bocsássa azokat a képességeket, amelyekre szükségünk van a stratégiai támadások hiteles elrettentéséhez és szükség esetén a válaszcsapáshoz, valamint szövetségeseink védelmének biztosításához”.

A bejelentésre kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy az Egyesült Államok földalatti robbantást hajtott végre egy nevadai nukleáris kísérleti lőtéren, az 1990-es évek eleje óta először. A robbanásra néhány órával azután került sor, hogy az orosz Állami Duma, a parlament alsóháza elfogadta az 1996-os Átfogó Atomcsend-szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. A szerződést az Egyesült Államok soha nem ratifikálta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy ha az Egyesült Államok folytatja a nukleáris teszteket – amit szerinte arzenálja modernizálásának részeként megtehet -, Moszkva követni fogja a példáját.

Ez is érdekelheti:  Hallgat a MÚOSZ és a DK is Rónai botrányos viselkedése után

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: egy B61-es bomba egy coloradói múzeumban (2013. január 4.) / Fotó: © Flickr

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük