KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dagesztáni vezető: külföldről szították a mahacskalai zavargásokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban – jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

„A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve”

– tette hozzá Melikov.

A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte „abszolút hiteles források” szerint Ukrajnából működtetnek „árulók” és „banderisták”.

Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők, a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan hatoltak be az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket „izraeli menekülteknek” gondoltak. A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.

„A tegnapi események a mahacskalai repülőtér körül nagyrészt külső beavatkozás, köztük információs befolyásolás eredményei”

– mondta a sajtónak hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Úgy vélekedett, hogy a palesztin Gázai övezetben készült, civilek, köztük gyerekek haláláról készült felvételek hatására „rosszindulatú személyek” nagyon könnyen „ki tudják használni a helyzetet és provokálni az embereket”.

Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részletes jelentést kapott a dagesztáni helyzetről a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB), az orosz nemzeti gárdától és a köztársaság vezetőjétől. Közölte, hogy estére az államfő tanácskozást hívott össze, amelyen megvitatják „a Nyugat arra irányuló kísérleteit, hogy a közel-keleti eseményeket az orosz társadalom megosztására használja fel”.

Marija Zaharova külügyi szóvivő hétfőn kiadott állásfoglalásában azt mondta, hogy a mahacskalai repülőtéren lejátszódott incidensben „közvetlen és kulcsfontosságú szerepe” volt a „bűnözői kijevi rezsimnek”, amely ezúttal Ukrajnában letelepedett „ruszofóbok” kezével cselekedett. Felhívta a figyelmet arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyon gyorsan reagált.

Ez is érdekelheti:  Kritikus a helyzet a lengyel-ukrán határ két átkelőjénél is

Ez a szóvivő szerint tartalmával együtt – Zelenszkij rendszerszintű antiszemitizmussal vádolta meg Oroszországot – bizonyíték arra, hogy a kijevi szakszolgálatok „összehangolt információs diverziót” hajtottak végre. Rámutatott, hogy erre annak a „szökésben lévő provokátornak”, Ilja Ponomarjov volt orosz parlamenti képviselőnek a kommunikációs eszközeit használták fel, aki korábban azt hirdette, hogy ártani akar Oroszországnak, és zavargásokra szólított fel.

„A kijevi rezsim jelenleg maximálisan érdekelt az oroszországi helyzet destabilizálásában és a nemzetközi színtéren való lejáratásában, tekintettel arra, hogy a világközösség egyre kevésbé figyel az Ukrajna körüli válságra”

– tette hozzá a diplomata.

A szóvivő szerint Moszkva továbbra is stabilizáló szerepet fog játszani a nemzetközi ügyekben, így a közel-keleti rendezésben is, a térség valamennyi államával fenntartott, egymást kölcsönösen tisztelő kapcsolatokra támaszkodva, arra törekedve, hogy a vitákat és konfliktusokat a civilizált párbeszéd alapján oldják meg.

A dagesztáni egészségügyi és a belügyminisztérium szerint a reptéri incidens során több mint 20 ember, köztük kilenc rendőr sérült meg. Utóbbiak közül kettőt kórházba kellett szállítani. Az orosz belügyi tárca észak-kaukázusi parancsnoksága közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban 60 embert állítottak elő rendőrkapitányságra, és a rendbontás további több mint 150 résztvevőjét azonosították. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke személyes ellenőrzése alá vonta az eljárást, amelyet tömeges zavargás címén indítottak el. Ezen vád alapján 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Melikov köztársasági vezető közölte, hogy a repülőtéri berendezésekben nem esett kár, és a repülőtér forgalma 2-3 napon belül teljesen helyreáll. A repülőtér vezetése délután bejelentette, hogy légikikötő helyi idő szerint tizennégy órától ismét rendben üzemel.

Szergej Melikov szerint a zavargások ellenére hétfőn nyugodt volt a helyzet szerte a köztársaságban.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a Telegramon az írta: a mahacskalai repülőtéren kitört zavargások felbujtóinak az etnikumok közötti viszály felszítása volt a célja, és felszólította a lakosokat, hogy ne engedjenek a provokációknak. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten, amikor az oroszországi vallási felekezetek vezetőivel találkozott, hangsúlyozta hogy az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes.

Ez is érdekelheti:  Macron: nem zárható ki, hogy NATO-csapatok érkeznek Ukrajnába

Az Utro Dagesztana csatorna elindítását Ponomarjovval hozzák összefüggésbe, aki maga is elismerte, hogy az orosz erők ellen harcoló ultranacionalista csoportok tevékenységét koordinálja Ukrajnában. Ponomarjov ugyanakkor vasárnap kijelentette, hogy már több mint egy éve nem ő felügyeli a csatorna működését.

Kiemelt kép: printscreen / Izvesztyija

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük