A NAÜ szakemberei szerint nincs aláaknásítva a Zaporozsjei Atomerőmű

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei nem találtak aknákra utaló jeleket a Zaporozsjei Atomerőműben (ZNPP) – közölte az ENSZ-ügynöksége (NAÜ) szerdán egy közleményben, miután munkatársai ellenőrzést végeztek a helyszínen.

A szakértők az elmúlt napokban és hetekben ellenőrizték a létesítmény egyes részeit, köztük „a nagy hűtőmedence körüli kerület egyes részeit” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy „rendszeres bejárásokat is végeztek a telephelyen”.

Eddig nem észleltek „aknákra vagy robbanóanyagokra utaló jeleket”

– írta a közleményben Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója. Az ügynökség csapata további hozzáférést kért a létesítmény bizonyos részeihez, köztük a 3-as és 4-es reaktorblokkok tetejéhez, valamint a turbinacsarnokokhoz és a hűtőrendszer létesítményeihez – tette hozzá.

Grossi véleménye szerint a független és objektív jelentésük segítene tisztázni a telephelyen kialakult helyzetet, és rámutatott néhány „meg nem erősített vádra”, amelyek bizonyos potenciális biztonsági kockázatokra utalnak a telephelyen. A főigazgató azt is megerősítette, hogy a ZNPP-nél állomásozó csoport nem jelentett a közelmúltban a telephely közelében bekövetkezett bombázásokat vagy robbanásokat.

A létesítmény, amely Európa legnagyobb atomerőműve, az elmúlt hetekben ismét reflektorfénybe került, miután magas rangú kijevi kormányzati tisztviselők azt állították, hogy Oroszország nukleáris támadásra készül a létesítmény területén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Moszkva „sugárszivárgást” akar előidézni az erőműben. Volodimir Zelenszkij egyik legfontosabb tanácsadója, Mihail Podoliak azzal is vádolta az orosz hadsereget, hogy aknákat helyezett el az erőmű hűtőmedencéjénél.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Konsztantyin Mihalcsevszkij/RIA Novosztyi 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük