KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A magyar külügyminiszter megnevezte Ukrajna leginkább őshonos népét

Ha Ukrajna, legújabb törvényében bevenné a magyarokat is az őshonos népek közé, ez megoldaná a Budapest és Kijev között az ott élő magyar kisebbség helyzete miatt támadt ellentéteket – jelentette ki Szijjártó Pétet külügyminiszter, aki az „Innoprom” ipari kiállításon interjút adott az Izvesztyijának.

„Nem tudok Ukrajnában annál őshonosabb népet elképzelni, mint a magyar. Ez persze, ugyan, némi túlzás. Ám akárhogy is van, ezek az emberek már hosszú évszázadok óta ezen a területen élnek. Még olyanok is vannak, akik – anélkül hogy elhagyták volna városukat, öt országnak is állampolgárai voltak: a Szovjetuniónak, Ukrajnának, Csehszlovákiának, Szlovákiának (1) és Magyarországnak. Változott a terület hovatartozása, de nem változtak a rajta élő emberek – mondta a diplomata. – Akár így, akár úgy, de a magyarokat nem vették föl az őshonos népek közé, noha ez megoldhatná a helyzetet. Mivel, ha jól értem, az őshonos kisebbségeknek megvannak ugyanazok a jogaik, amelyekkel a magyarok is rendelkeztek a mostani törvényi változtatások előtt. Folyamatos érintkezésben vagyunk ukrán kollégámmal, Kuleba miniszterrel, de mindeddig a legkisebb áttörést sem tudtuk elérni.”

Július 1-én az ukrán parlament elfogadta az Ukrajna őshonos népeiről szóló, a Vlagyimir Zelenszkij által május 18-án beterjesztett törvényjavaslatot. A dokumentum külön felsorolja az ország őshonos népeit, amelyek a Krím területén jöttek létre. Kiemelendő, hogy az őshonos népeknek Ukrajnán belül önrendelkezési joguk van, az ország alkotmányának és törvényeinek keretein belül meghatározhatják politikai státuszukat, gazdasági, szociális és kulturális téren szabadon fejlődhetnek. Az Ukrajna őshonos népeiről szóló törvény az oroszokat nem veszi számba.

A törvényt 326 képviselő támogatta, a szükséges 226-tal szemben.

Június 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte: Kijevnek az a próbálkozása, hogy Ukrajna lakosait őshonos és nem őshonos népekre ossza, a náci Németország eszméihez hasonlíthatók. A orosz vezető szerint egy ilyen törvénytervezet abszolút elfogadhatatlan.

Ez is érdekelheti:  Kézigránátot dobtak Nyugat-Ukrajnában egy katonai toborzóirodára

Megjegyzés:

(1)  Így áll az eredeti szövegben. Valójában Kárpátalja legföljebb egy napig tartozott Szlovákiához – a Tiso által kikiáltott szlovák fasiszta bábállamhoz (1939. március 14-én).

NewsFrontKiemelt kép: Izvestia / Kristina Kormilitsyna

Kapcsolódó:

A CNN megint kapott egy maflást Szijjártó Pétertől

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük