KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A huthik megtámadták az Európát és Ázsiát összekötő tenger alatti internetkábeleket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kezd kiszélesedni a vörös-tengeri konfliktus is

A jemeni hutik megrongáltak négy tenger alatti internetkábelt a Vörös-tengeren a szaúd-arábiai Dzsibuti és a kelet-afrikai Dzsibuti között. 

A fő károkat az Öböl-menti országokban és Indiában jegyezték fel

A Globes című izraeli lap szerint, az AAE-1, a Seacom, az EIG és a TGN kábelei sérültek. Az első összeköti Kelet-Ázsiát Európával Egyiptomon keresztül . Seacom kábel – Európa, Afrika és India. EIG – Dél-Európa Egyiptommal, Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekben , Indiával és Dzsibutival. A TGN összeköti Mumbait Marseille- vel , a kábel Egyiptomon és Szaúd-Arábián halad át.

A huthi támadás súlyos fennakadásokat okozott az internetes kommunikációban, és a jelentések szerint az Öbölben és Indiában élő felhasználók értek a legrosszabbul. Állítások szerint a kár súlyos, de nem kritikus.

A kábeles működés legkorábban nyolc hét múlva állítható vissza. A kiadvány azt írja, hogy a cégeknek valószínűleg magas díjat kell fizetniük a vállalkozóknak a javítás során felmerülő kockázatok miatt.

A hutik bejelentették, hogy meg akarják támadni az izraeli kötődésű hajókat a Vörös-tengeren.

Az Izrael és Palesztina közötti konfliktus kezdete óta a hutik azt mondták, hogy megtámadják a zsidó állammal kapcsolatban álló cégek hajóit, de harmadik országok kereskedelmi hajóit is eltalálták a támadások.

Így február 18-án olajfolt alakult ki a Vörös-tengeren, miután a huthi lázadók Ansar Allah megtámadta Jemenben a Rubymar brit teherszállítót. Ennek eredményeként a hajó „jelentős károkat” szenvedett, és egy 18 mérföldes (mintegy 29 kilométeres) olajfolt jelent meg a Vörös-tengeren.

Három nappal később a huthi lázadók két rakétát lőttek ki a Sea Champion hajóra, amely humanitárius segélyt szállított Jemenbe. Az egyik rakéta a hajó közelében felrobbant, kisebb károkat okozva. Ennek ellenére a legénység folytatta útját végállomása felé.

Budapest Online

Kiemelt kép illusztráció: Egy Houthi harcos Szanaában, Jemenben, 2024. január 11. © Mohammed Hamoud / Anadolu / Getty Images

Ez is érdekelheti:  Csak egy alpolgármester fogadta a Kínába érkező német kancellárt (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük