BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A gazdaságról magyarul: Csődközelben vagyunk-e?

A brit „Telegraph”-ból idézek: Magyarország, a Rubik-kocka születési helye, az államcsőd határán táncol. A kormánynak szerteágazó pénzügyi válsággal kell szembenéznie. A forint óriásit esett, a munkanélküliség megugrott, az adósságállomány szinte kezelhetetlen. Csak egy megoldás képzelhető el: a megszorítás.

Ez a hír azonban nem most, hanem 2009. február 25-én jelent meg.

De mit is értünk államcsődön?

Valójában nem tudunk olyan országot megemlíteni, amely ténylegesen csődbe ment volna.

Csődközeli helyzet azonban többször is előfordult.

A legújabb ezek közül a görög példa.

A csődközeli helyzet azt jelenti, hogy az adott ország nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Például nem tudja törleszteni hiteleit, vagy nem képes a közszféra dolgozóinak fizetését és a nyugdíjakat folyamatosan biztosítani.

A csődközeli helyzetbe kerülés különösen veszélyezteti a nagyon eladósodott országokat, valamint a rosszul gazdálkodó, pocsékoló, korrupt nemzeteket.

Erősíti a csődhelyzet valószínűségét egy hirtelen gazdasági válság, és ennek következtében a gazdasági teljesítmény jelentős visszaesése, a GDP szűkülése.

De ilyen helyzet van-e jelenleg Magyarországon?

Az IMF, az újabb hitelfelvétel óta, rendszeresen ellenőrzi a magyar gazdaság állapotát és a makromutatók

– a GDP, az infláció, a munkanélküliség, az államháztartási hiány és az államadósság – alakulását.

A sokadik ellenőrzés ellenére az IMF mindezideig nem jelezte, hogy Magyarország ismét államcsőd közeli helyzetbe került volna.

Erről az IMF vezetője, Dominique Strauss–Kahn így nyilatkozott június 7-én Luxemburgban, Jean-Claude Junckerrel, a pénzügyminiszterek eurocsoportjának vezetőjével folytatott megbeszélése alkalmából: Magyarország pénzügyi helyzete nem szolgáltat okot semmiféle aggodalomra.

Ezért nem indokolt a pánikkeltés.

Az EU gazdasági ügyekkel foglalkozó biztosa, Olli Rehn pedig határozottan visszautasította, hogy a magyar helyzet a görögökhöz lenne hasonlítható.

De akkor mi az igazság?

Csődközelben vagyunk vagy nem?

A kormány legfrissebb elemzései szerint az éves hiány több, mint 80 százalékát már elértük.

Ez nem meglepő, hiszen több közgazdász is hosszú ideje figyelmeztet arra, hogy a költségvetéssel gondok lesznek: a bevételek túl-, a kiadások pedig alultervezettek.

Ez is érdekelheti:  Az ukrajnai háború abszolutizálása

Ez azt is valószínűsíti, hogy az előző kormány által az IMF-nek beigért 3,8 százalékos államháztartási hiány vagy nem, vagy csak különleges intézkedésekkel tartható.

Milyen intézkedésekre gondolhatunk?

A választási igéretek között elhangzott, hogy megszorítások biztosan nem lesznek, adócsökkentés viszont igen.

Szó volt arról is, hogy az “eltűnt pénznek” nyomába kell majd eredni, hiszen ha azok előkerülnek, akkor az jelentősen növelheti az állami bevételeket.

Ilyen lehet például a túlárazott állami beruházások felülvizsgálata, a PPP-k (az állam és a magáncégek együttműködésével megvalósuló beruházások) áttekintése,

a korrupciók kivizsgálása.

Felvethető azonban egy további fontos állami bevételi forrás is: az adókedvezmények, állami támogatások megszüntetése.

Hiszen semmi sem indokolja, hogy 20 évvel a rendszerváltás után egyes cégek még mindíg jelentős adókedvezményeket, sőt közvetlen támogatásokat is kapjanak.

Ez rontja a gazdasági légkört, és torzítja a piaci viszonyokat.

Az államháztartási hiány megfelelő szinten tartására vannak tehát lehetséges megoldások.

Ilymódon valóban nehezen érthető a csődközeli helyzet emlegetése.

Tudjuk, hogy amit vezető politikusok mondanak, annak messzeható következményei lehetnek.

Ez történt a Kósa–Szíjjártó nyilatkozat után is: zuhant a tőzsde és jelentősen gyengült a forint.

A tartósan gyenge forint persze egyes piaci szereplőknek jó, másoknak nagyon rossz.

Egyértelműen kedvez a  jelentős exportot lebonyolító globális cégeknek és támogatja a túrizmust, hiszen a külföldi túrista most sokkal többet kap a pénzéért.

Nagy csapást mér viszont a devizahitelesekre, a hazai kis- és közepes cégekre, és rontja az ország adóssághelyzetét is.

Vagyis éppen ellenkező hatást vált ki, mint amire – a gazdaság stabilizálására, a kis- és közepes cégek helyzetbe hozására és a devizahitelesek problémáinak kezelésére

– a társadalom vár.

Európában egyébként ma hat olyan ország van, amelynek a mienkénél lényegesen magasabb az államháztartási hiánya.

Ezek: Nagybritannia 12,8, Belgium 6, Franciaország 8,4, Németország 5,6, Görögország 10,2, Spanyolország 9,9 százalékos hiánnyal.

Ez is érdekelheti:  Az ukrajnai háború abszolutizálása

Ezért a magyar államháztartási hiány valóban nem adhat okot aggodalomra.

Szerintem még akkor sem, ha az IMF-nek az előző kormány által beigért 3,8 százalékot nem sikerül tartani.

A legfontosabb feladat most a gazdaság beindítása és a munkanélküliség csökkentése.

Ehhez pedig gyors eredmények kellenek a bürokrácia és a korrupció csökkentése, a gazdasági légkör javítása, valamint a kis- és közepes cégek helyzetbehozása területén.

Ezért örvendetesek a miniszterelnök által bejelentett gazdaságélénkítő és az állami működés hatékonyságát javító tervezett intézkedések.

CSATH MAGDOLNA Közgazdász

(forrás: Polgári Hírszemle)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “A gazdaságról magyarul: Csődközelben vagyunk-e?

 1. Zsidók játékai? Világmaffia, és világterrorizmus.
  Mind a két világháborút a zsidó nemzetközi nagytőke robbantotta ki. 1913-ban hozták létre a FED-et, a trilliárdosok bankját, amely levegőpénzzel árasztotta el a világot, illetve viláhatalmi törekvésük céljából kezdte elárasztani, még a saját országát is. A pénznyomtatás kizárólagos joga ma is a FED-é. Ez a temérdek kihelyezett papír (darabja 4 cent) jelenti az adósságot, és teremt valódi pénzt, illetve értéket. (olajt, gázt,stb) A FED-hez köthető trilliárdos csoportok fedőszervei, az ENSZ, a NATO, az EU, a Világ Bank, a Nemzetközi Valutaalap, és az ezeket kiszolgáló korrupt kormányok biztosítják ennek a levegő pénznek az elfogadását (IMF), és ezáltal az adósság teremtését. Aki nem áll be ebbe a sorba, mint Szaddam Husszein, aki dollármentesíteni akarta Irakot, vagy Afganisztán, aki nem akart több ópiumot szállítani Amerikának levegő pénzért, azokat az államokat, békefenntartás címen beledöngölik a földbe, vezetőiket megölik, és saját céljaiknak behódoló személyeket, hazaáruló, kollaboráns férgeket tesznek kormányzati pozíciókba, akik csak növelik saját nemzetük adósságát, mígnem az már megfizethetetlenné nem kezd válni, és ekkor kerülhet sor a nemzeti kincsek, és területek zálogként történő kisajátítására. Az Orbán kormány is ezeknek a folyamatoknak hódolt be már régen, és 60 éve minden kormányt ezek a hatalmasságok tartottak a markukban. Orbán csak egy hazáját eláruló, kicsinyke kis jellemtelen bábu, aki inkább behódol, mintsem hogy Irak, Afganisztán, vagy Kazcynski sorsára jusson. Ő, és Martonyi megkapják közvetve a Bilderberg csoporttól, az IMF-től, és az EU-tól, na meg egyenesen Izraelből, hazánk eladósításának, és kifosztásának, demokratikus látszatú forgatókönyvét, ámbár a gazdasági és társadalmi körülmények alakulásának a tényei fényt fognak deríteni ezekre a nemzetellenes lépéseikre. Ha tehát Orbán azt mondja, hogy Brüsszelben, az EU-ban, és az IMF berkeiben meg vannak elégedve a kormányzati tervekkel és intézkedésekkel, az egyértelműsíti azt a tényt, hogy hazánk további eladósítása és kifosztása, gyarmattá tétele folytatódik. Ezt nagymértékben eltitkolni szándékozva akar a Fidesz a médiában, nem kétharmados, de három harmados lefedettséget elérni, és piszlicsáré ügyek feltupírozott, naponkénti nyomatásával elterelni a nyilvánosság figyelmét arról, hogy a saját megélhetését és hazáját húzzák ki közben alóluk. Ezt tisztán, és érthetően leírta már 2010 januárjában a Jobbik a programjában, amit még most sem késő elolvasni, és összevetni azzal a szarógalamb módjára történő ide-oda kapkodással, amit a Fidesz produkál, mintha tenne is valamit, pedig valójában csak a világhatalmasságok óhaját lesi.

 2. Kedves feco0220 !
  A hozzászólásában leírtakkal, teljesen egyetértek.
  Kialakult egy rendszer, amelyet O.V. demokratikusnak, és követendőnek nevezett kb. fél évvel a választások elött. A történéseket figyelők számára, ez a nyilatkozata is megerősítette a gyanút, hogy nem hajlandó a magyar nemzet érdekét képviselni a globaló hatalommal szemben. Nem maradt sok reményünk ezekután.

 3. Milyen „érdekes az ember”?Kb.6-8 hónapja élőben hallottam Csath Magdolna asszonytól egy előadást,és nagyon megragadott.Ugyanis arról beszélt,-amit Bogár László is mondott a választás előtt!!!-hogy felül kell vizsgálni az IMF-el kötött szerződést!!!Bogár Úr pedig arról beszélt,hogy többmint 120x-orsan visszafizettük a tartozásunk,miért kellene most még mindig fizetni!!!
  Megtörtént a „csoda” a 2/3-os „győzelem”,és most ime az irás,amiből egy szó sem szól erről.(Ugye nem gondolja komolyan a publicisztika irója,hogy „visszaszerzik” az elrabolt értékeket,az ellopott közvagyont?,hiszen közülül is nagyon sokan „részesültek” az elrabolt vagyonból (Pl.Martony,(Tescó főrészvényes) és ő csak 1!!) ??) Ugyan miért nem? Olvasótársaimra bizom a választ,de „fecó0220” egyértelműen megadja a választ mindarra,ami itt történik.Köszönet érte!!!
  Ezekután hogyan lesz itt Szebb Jövő?
  Igen a Jobbik programja nagyon jó,és nemhiába „lopkodja” a kormányzópárt a jobbnál-jobb ötleteket-mint sajátja!Ennyit a gerincességről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük