Jelentős változások az egyszerűsített foglalkoztatásban (alkalmi munkában)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A vészhelyzetet kell elhárítani az egyszerűsített foglalkoztatás területén, mert az előző, MSZP-SZDSZ-es parlamenti többség által elfogadott és április 1-jén hatályba lépett jogszabály totális káoszt okozott az alkalmi munkavállalásban.

A fideszes Font Sándor csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a frakciótársával, Czomba Sándorral közösen benyújtott törvényjavaslatuk legjelentősebb módosításai közé sorolta, hogy a közteher mértéke – amely a jelenlegi szabályok szerint például a mezőgazdasági alkalmi munkavállalásnál 30 százalék, más területeken pedig még több – mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkánál napi 500 forint lenne, függetlenül a kifizetett bér nagyságától és a ledolgozott órák számától. Más esetekben ezer forint lenne a napi közteher-fizetési kötelezettség.

Font Sándor szólt arról is, hogy a két „preferált” területen, az agráriumban és az idegenforgalomban a foglalkoztatott egy évben 120 napot dolgozhatna alkalmi munkavállalóként az eddigi 90 nap helyett.

Tájékoztatása szerint egyszerűsítik a munkakapcsolat bejelentését is:

mind a munkavállalónak, mind pedig a munkaadónak csak egyszer kell regisztráltatnia magát az adóhatóságnál. Ezek után kapnak egy számkódot, és foglalkoztatás esetén a munkaadónak csak ezt a kódot kell elküldenie a hivatalhoz. Ezt megteheti az elektronikus ügyfélkapun keresztül, sms-ben vagy telefonon. Ha valakinek e három mód közül egyik sem felel meg, írásban teheti meg a bejelentést. Ha mégsem történik munkavégzés, a munkakezdettől számított két órán belül lehet visszavonni a bejelentést – ismertette Font Sándor.

Közölte azt is, hogy megszűnik a jelenléti ív kitöltésének kötelezettsége, valamint a háromezer forintos egészségügyi vizsgálati díj.

A jövőben egyébként külföldiek is végezhetnének majd alkalmi munkát.

A törvény július 15-én lépne hatályba.

(forrás: Polgári Hírszemle)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük