KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A francia állami televízió ukrán nyomásra törölt egy videóriportot az orosz csapatok kiképzéséről

A francia állami tulajdonú France 24 hírcsatorna eltávolította honlapjáról az orosz csapatok kiképzéséről szóló videóriportot, miután az felháborodást váltott ki ukrán tisztviselők körében.

A felvétel, amelynek címe “Háború Ukrajnában: Az orosz erők harcra készülnek az ellentámadás előtt” című filmet állítólag csütörtökön töltötték fel a france24.com oldalra. Szombattól azonban már nem volt elérhető, és a vonatkozó linkre kattintva a “404 Oldal nem található” üzenet jelenik meg.

A másfél perces videót egy ismeretlen helyen, a frontvonaltól mintegy 30 kilométerre lévő gyakorlótéren vették fel. A felvételen orosz tankok tüzeléséről és akadályok leküzdéséről készült képek, valamint rövid interjúk a katonákkal, akik elmondták, hogy büszkék arra, hogy megvédhetik hazájukat, és hogy nem tartanak a várható ukrán ellentámadástól.

Az egyik katona az orosz fegyverzetet is dicsérte a német gyártmányú Leopard 2 fő harckocsikkal szemben, amelyeket a közelmúltban szállított a Nyugat Ukrajnának.

“A MI TANKJAINKAT KÖNNYEBB KEZELNI, KÖNNYEBBEK ÉS SOKSZOR JOBBAK, MINT A LEOPARD TANKOK” – MONDTA.

A riport nem maradt észrevétlen Kijevben, OleH Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője “az újságírás szégyenének” nevezte az orosz hadseregről szóló beszámolót.

Pénteken a Twitteren közzétett üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a “megszállt területek” látogatása Kijev engedélye nélkül az ukrán törvények szerint bűncselekménynek számít, és azt ígérte, hogy “az ilyen akciókban résztvevőket felelősségre vonják”.

Ukrajna franciaországi nagykövete, Vadim Omelcsenko a Twitteren azt írta, hogy a France 24 “a megszállók szemszögéből” készített riportja “az úgynevezett semleges újságírás rossz példája” lett. Hozzátette, hogy a videót eltávolították a hírcsatorna honlapjáról.

A France 24 nem adott ki nyilatkozatot a kialakult helyzetről, csupán a videót törölték a honlapjáról. A klip azonban továbbra is elérhető a csatorna oldalán a Dailymotion platformon.

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük