KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A finn ipar a legrosszabbra készül, ha leválik a Gazpromról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben Finnország az orosz gáz szállításának várható leállására készül, az észak-európai ország legnagyobb ipari fogyasztói közül néhány nehéz idők elé néznek.

Fennáll ugyanis a „valós veszélye” annak, hogy már pénteken az oroszok elzárják a csapokat – állítja a finn Gasum Oy energiaipari vállalat, mely nem volt hajlandó rubelben megfizetni az Oroszországból importált gáz ellenértékét.

Finnország energiafelhasználásának legnagyobb része a hazai szektorból származik ugyan, de a teljes energiaszükségletének 5 százalékát a földgáz teszi ki – írja a Bloomberg.

Markku Korvenrant a Neste Oyj olajtermékeket előállító és kőolaj-finomító vállalat egyik részlegvezetője szerint a termelés nagy részét már „más alternatívák biztosítják”. Finnországban a Neste Oyj a legnagyobb gázfelhasználó, hiszen ez a cég állítja elő az olajfinomításhoz szükséges hidrogént.

Markku Korvenrant úgy nyilatkozott, hogy

„A Neste képes más alternatívákkal helyettesíteni a földgázt és már most is aktívan azon dolgozik, hogy például a propánt használja a hidrogéntermelésben.”

Két vezetéken érkezik a gáz Finnországba, mert a finnek nem rendelkeznek saját gázforrással. Míg az import nagy része csővezetéken keresztül érkezik Oroszországból, a szükséges gázmennyiség negyedét-harmadát a balti országokból hozza be.

A Gasum Oy ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az összes finn előfizető ellátása „nehézségekbe ütközhet, mivel csupán Észtországgal van kiépített, közvetlen gázellátó kapcsolat. Ezért Helsinki Tallinnal együtt már azon dolgozik, hogy egy úszó LNG terminált helyezzenek üzembe a következő téli idényre – írja a Bloomberg.

Fennáll a veszélye ugyanakkor annak, hogy amennyiben megszűnik az orosz gázszállítás és a balti vezeték karbantartása szükségessé válik, akkor már egy három napos leállás is nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a finn ipart.

Mint ismert, Finnország megtagadta az orosz gáz ellenértékének kifizetését az új rendszer szerint és azzal számol, hogy május 20-21-én a Gazprom leállítja a szállítást.

Ez is érdekelheti:  Fájhat Karácsony feje: közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük