KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Fehér Ház Putyin katonai potenciáljára figyelmeztetett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben maga is lelkesedett az ukrán hadsereg Harkov környéki előretöréséről szóló jelentések miatt, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden arra szólította fel az újságírókat, hogy ne tévesszék szem elől Oroszország katonai potenciálját.

“Nyilvánvalóan még mindig rendelkeznek olyan hadsereggel, amely képes nagy károkat és veszteségeket okozni” – mondta Kirby újságíróknak egy kedd délutáni tájékoztatón.

Minden probléma ellenére, amellyel az oroszok Ukrajnában szembesültek, a hadseregük “még mindig nagyon nagy és nagyon erős”, és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek “még mindig szörnyen sok katonai kapacitás áll a rendelkezésére, nemcsak Ukrajnában, hanem potenciálisan máshol is”.

Az ukrán erők a múlt héten bevonultak a Harkovtól északra és keletre fekvő területekre, és Volodimir Zelenszkij elnök 2000 négyzetkilométeres térnyerésről számolt be. Moszkva azt állította, hogy a stratégiai fontosságú Izjum városát korábban birtokló orosz csapatokat átcsoportosították.

Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes kedden a France 24-nek azt mondta, hogy a harkovi hadművelet a “fordulópontja” nemcsak a február óta tartó harcoknak, hanem “a 2014 tavaszán kezdődött háborúnak”, utalva Kijevnek az Egyesült Államok által támogatott puccsot követő, a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségének elnyomására tett erőfeszítéseire.

Korábban a nap folyamán az ABC Good Morning America című műsorában megjelenve Kirby bizakodását fejezte ki, hogy Kijev képes fenntartani a műveletek ütemét, megjegyezve, hogy “elég gondosan megtervezték ezt az ellentámadást”.

A New York Times szerint brit és amerikai katonai tisztviselők az ukrán vezérkarral együtt dolgoztak az ellentámadás megtervezésén. Az Egyesült Államok új kijevi védelmi attaséja, Garrick Harmon dandártábornok “napi rendszerességgel kezdett megbeszéléseket tartani Ukrajna vezető tisztjeivel” az ellentámadás előkészítése során – jelentette a lap kedden.

“Végeztünk némi modellezést és néhány táblás gyakorlatot” – mondta Colin Kahl politikai védelmi államtitkár-helyettes a Timesnak adott telefoninterjúban. “Ezek a gyakorlatok azt sugallták, hogy az ellentámadás bizonyos útjai valószínűleg sikeresebbek lennének, mint mások. Mi adtuk ezt a tanácsot, majd az ukránok ezt átvették, és meghozták a saját döntésüket”.

Ez is érdekelheti:  A szervilis lengyel külügyminiszter így riogat

Az Egyesült Államok az orosz állásokról is szolgáltatott Ukrajnának információkat, rámutatva arra, hogy az északkeleti front gyengébb, mint a déli, mondta Kahl. Kijev déli, Herszonra irányuló nagy offenzívájában nem történt jelentős előrelépés.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük