KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A baloldal kivonult az országgyűlés külügyi bizottságának üléséről, nem tetszett nekik a nyilatkozat az orosz-ukrán háborúról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Politikai nyilatkozat született az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az baloldal kivonult az ülésről, nem voltak képesek elfogadni a nyilatkozatot – ezt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője adta hírül közösségi oldalán, valamint megosztotta a nyilatkozat szövegét is, mely így szól:

OGY politikai nyilatkozat az orosz‒ukrán háborúról

Az elmúlt hónapok nemzetközi diplomáciai erőfeszítései ellenére az orosz haderő ukrán területek elleni támadása következtében háború tört ki Magyarország közvetlen szomszédságában. A szárazföldi összecsapások, tüzérségi támadások és légicsapások már több ezer halálos áldozattal jártak, és elindították az életüket féltő menekültek hullámát az Európai Unió keleti határtérsége, benne hazánk felé. Már több millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat, köztük sokan Kárpátalján élő magyarok. Az ország és a nemzet biztonságát fenyegető kihívással egységesen kell szembenéznünk. Ezért az Országgyűlés az alábbi politikai nyilatkozatot teszi.

1. Elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, és kiállunk Ukrajna szuverenitása, illetve területi épségének sérthetetlensége mellett.

2. A háború semmilyen konfliktusra sem jelenthet megoldást, ellenben fegyvertelen emberek sokaságának életét oltja ki, veszélyezteti vagy lehetetleníti el. Ezért szorgalmazzuk a harci cselekmények haladéktalan leállítását, és a felek közötti béketárgyalások megkezdését, üdvözölve egyúttal minden közvetítésre irányuló jó szándékú kezdeményezést.

3. A NATO tagjaként Magyarország egyetértését fejezi ki azokkal a szövetség vezetői részéről elhangzott felelősségteljes nyilatkozatokkal, amelyek szerint el kell kerülni a konfliktus átterjedését a tagállamok területére, mivel ez beláthatatlan következményekkel járna.

4. Az ENSZ, az EBESZ, az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként Magyarország támogatását fejezi ki minden olyan közös törekvés iránt, amelynek célja a béke mielőbbi megteremtése.

5. Magyarország alapvető célja a béke és a területén élő emberek biztonságának védelme. Történelmünk tapasztalatai alapján jelentjük ki: ebből a háborúból hazánknak ki kell maradnia, senkinek sem engedhetjük meg, hogy ebbe belesodorjon bennünket.

Ez is érdekelheti:  Közel 3000 elítélttel "erősít" az ukrán hadsereg

6. Kinyilvánítjuk, hogy Magyarország nem küld katonákat az ukrán hadszíntérre, nem szállít kétoldalú alapon fegyvereket, és nem járul hozzá, hogy a magyar‒ukrán határon keresztül az élet kioltására alkalmas fegyverek szállítására kerüljön sor.

7. Felhívjuk valamennyi közéleti szereplőnek és a sajtó munkatársainak a figyelmét, hogy tartózkodjanak minden olyan meggondolatlan vagy politikai hátsó szándéktól vezérelt megnyilatkozástól, amely a jelen kiélezett helyzetben veszélyeztetheti az ország és a magyar emberek biztonságát. Különösen veszélyesnek és felelőtlennek ítéljük azokat a követeléseket, amelyek magyar katonák, illetve fegyverek küldését sürgetik a háborús térségbe.

8. Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért; minden közéleti szereplőnek alkotmányos kötelezettsége, hogy ennek megfelelő magatartást tanúsítson. Nemcsak felelőtlennek, de embertelennek és a nemzeti érdekekkel szembenállónak is tartjuk, ezért határozottan visszautasítjuk és elítéljük azokat a megengedhetetlen minősítéseket, amelyek egyesek részéről a kárpátaljai magyarokat érték, biztonságukat is veszélyeztetve. Senki nem engedheti meg magának, hogy – pillanatnyi politikai érdekeitől vezettetve – az orosz‒ukrán konfliktus esetleges áldozatává tegyen szülőföldjükhöz ragaszkodó magyar embereket!

9. A Kárpátalján élő őshonos magyar közösség tagjai lojális és hűséges polgárai Ukrajnának, hozzájárulva annak jólétéhez és sokszínűségéhez, ezért az ország összes többi polgárához hasonlóan természetes és jogos elvárást támasztanak államuk felé jogaik maradéktalan tiszteletben tartása iránt. Magyarország e nemzeti közösségére hídként tekint, amely összeköthet bennünket egy független, fejlődő, a szülőföldjén minden polgára számára biztonságot és boldogulást nyújtó demokratikus Ukrajnával. Ezzel összhangban a magyar állam Ukrajna függetlenné válásának elismerésétől kezdve számtalan alkalommal és módon kifejezte a jó szomszédi és baráti kapcsolatok építésére vonatkozó szándékát. Így a múltban is támogattuk Ukrajna európai uniós kapcsolatainak erősítését, s a jelenben is – más közép- európai országokkal együtt – szorgalmazzuk a csatlakozási folyamat hivatalos megkezdését.

10. Magyarország természetes kötelezettségének tekinti, hogy segítséget nyújtson minden magyar és nem magyar ukrán és más állampolgárságú embernek, aki a háború elől menekülve hazánk – mint első biztonságos ország – területére lép. Az Országgyűlés elismeri és bátorítja azon magyar állampolgárokat, közösségeket és intézményeket, akik, illetve amelyek példaértékű összefogással igyekeznek segíteni a bajbajutottakon. Támogatjuk a Híd Kárpátaljáért kezdeményezést az Ukrajnában a háború fenyegetettségében élők, illetve a hazánkban oltalmat keresők azonnali megsegítésére.
A veszélyek korában élünk. Hazánknak a járvány és az általa okozott nehézségek után most háborús kockázatokkal is szembe kell néznie. Ebben a rendkívüli helyzetben csak összefogással őrizhetjük meg hazánk békéjét és családjaink biztonságát.

Ez is érdekelheti:  Az EU nem lankad érveket gyártani nekünk a kilépésre

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük