KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kiemelt képen: Andrej Babis / Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Győzelem néz ki Orbán cseh szövetségesének, lehet, hogy koalíció sem kell hozzá

Andrej Babišt helyzetbe hozta a cseh kormány bukdácsolása.

„Dominálná a 2025 őszére tervezett parlamenti választásokat” az Andrej Babiš exminiszterelnök vezette Elégedetlen Polgárok Mozgalma (ANO) párt Csehországban – adja hírül az Euractiv. A párt a Fidesszel együtt a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz tartozik. Az Euractiv elemzésének apropóját az adja, hogy a Kantar CZ közvélemény-kutató a cseh köztelevízió felkérésére nemrég 35,5 százalékra mérte Babišék pártját.

Babišéktól jóval elmarad a Petr Fiala miniszterelnök vezette jelenlegi kormány legfőbb ereje, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közé tartozó Polgári Demokrata Párt (ODS), amely 14,5 százalékos támogatottságig dolgozta le magát kormányon. Erősödött viszont a kormány másik pólusa, a 13 százalékra mért polgármesterpárt, a STAN. A Mi Hazánkkal együtt a Szuverén Nemzetek Európája frakcióban helyet foglaló Szabadság és Direkt Demokrácia (SPD) párt 6,5 százalékon áll. A felmérés szerint az elmúlt időszak csehországi fejleményeinek nagy vesztese a zöld EP-frakcióban politizáló

Kalózpárt, amely nemrég kiugrott a kormányból, mostanra pedig alig tudná átlépni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A szavazók 4 százaléka váltott a kormányból való kilépésük óta a kalózoktól a két másik nagyobb kormánypárt, az ODS és a STAN felé.

Andrej Babiš exminiszterelnök ugyanakkor nem elégedett az eredményekkel, még erősebb mandátumot szeretne: 2,4 millió szavazót, a szavazatok 44 százalékát. „Ha azt megkapjuk, akkor senki sem tud bennünket megkerülni, és valamiféle toleranciával kormányozhatunk majd” – mondta. Ez azt jelenti, hogy Babiš kisebbségi kormányt alakíthatna, amelyet ügyek mentén kívülről támogatnának más politikai szereplők – mivel ilyen eredmény mellett Babišék nélkül nem lehetne kormányt alakítani. Koalíciókról azonban a pártelnök érdemben nem beszélt: a (szintén a Patriótákhoz tartozó) autóspárttal, illetve a kommunistákkal kapcsolatban rebesgetett ANO-koalíció gondolatát túl korainak tartotta és elhessegette, de nem mondta meg világosan azt sem, hogy az SPD-vel együttműködne-e.

Ez is érdekelheti:  Nocsak, a németek segítik az orosz hadsereget?

Az Európai Néppárt (EPP) két cseh tagpártja, a kereszténydemokrata KDU-ČSL és a jobbközép TOP 09, melyek az ODS-szel együtt kormányozzák Csehországot, továbbra is az 5 százalékos küszöb alatt vannak, a legnagyobb kormánypárt támogatása nélkül kimaradnának a parlamentből.

Mandiner

 

Kiemelt képen: Andrej Babis / Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

 

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük