KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A NATO le akarja győzni Oroszországot – Békepolitikája miatt Orbán Viktort szerződésszegéssel vádolja az EU

Össztűz alá vették a NATO csúcsértekezletén és az Európai Unióban a magyar miniszterelnök békepolitikáját. Azzal vádolják Orbán Viktort, hogy béketörekvésével megbontja a NATO és az Európai Unió háborúpárti egységét. A NATO és az EU vezetése a magyar béketörekvéssel szemben úgy döntött, hogy legyőzi Oroszországot, és minden eddiginél nagyobb katonai és anyagi segítséget nyújt Zelenszkij Ukrajnájának, hogy tervét valóra váltsa – értékelte a Magyar Békekör tudósítója az Észak-Atlanti Szövetség washingtoni csúcsértekezletének határozatait, és az EU vezetésének velük összhangban álló nyilatkozatát.

Csütörtökön kiadott közleményében az Európai Unió Jogi Szolgálata az Unió szerződéseinek megsértésével vádolta meg Orbán Viktort azért, mert Moszkvába utazott, hogy Putyin orosz elnökkel tárgyaljon a békés rendezés és a kelet-nyugati kiegyezés lehetőségéről. Az EU szerződései tiltanak minden olyan intézkedést, amely veszélyezteti az Unió céljainak elérését – áll a közleményben.

Az állásfoglalásból értelemszerűen következik, hogy az EU célja a háború folytatása Oroszország legyőzéséig – jegyezte meg tudósítónk.

Nem tudni, vajon az EU büntető intézkedést is foganatosítani kíván-e Orbán ellen Magyarország béke iránti elkötelezettsége miatt. A NATO viszont határozatba iktatta, hogy jövő évi hágai csúcsértekezletéig „közös stratégiai megközelítést” dolgoz ki Oroszországgal szemben, hogy senki se lóghasson ki a sorból.

A NATO hosszú távon is ellenségének tekinti Oroszországot, mert fenyegetésnek tartja magára nézve – tűnik ki a szövetség zárónyilatkozatából. Jens Stoltenberg főtitkár kijelentette: „Nem hagyhatjuk, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, mert a konfliktus ilyen kimenetele évtizedekre rányomná bélyegét a globális biztonságra”.

Washingtonban szóba sem került annak lehetősége, hogy tárgyaljanak Oroszország 2021. december 15-én előterjesztett jogos biztonsági követeléseiről.

Döntés született arról, hogy F-16 vadászgépek jelennek meg Ukrajna egén még idén nyáron, Ukrajnának légelhárító rendszereket szállítanak, kiképezik az ukránokat a harci eszközök használatára, 40 milliárd eurót folyósítanak Kijevnek 2025-ben.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó: önkéntes lesz az uniós támogatás Kijevnek, Magyarország nem vesz részt benne

Oroszországnak ilyen körülmények között szembesülnie kell annak lehetőségével, hogy az orosz haderőt legyőzni akaró NATO-val közvetlen katonai konfrontációba kerül. NATO-berkekben tartja magát a vélemény, hogy a nyugati tömb erősebb Oroszországnál, és béketárgyalás helyett katonailag kell rákényszeríteni Oroszországot pozícióinak feladására.

A NATO háborús céljával szemben csak Orbán Viktor emelt szót, de Erdogan elnök is jelezte, hogy Törökország sem vesz részt egy Oroszország elleni háborúban.

Mindazonáltal mindketten aláírták a washingtoni nyilatkozatot Ukrajna NATO-ba történő bevonásának „visszafordíthatatlanságáról”, és arról, hogy Oroszországot le kell győzni Ukrajnában.

 

Washington, Brüsszel, 2024. július 11. csütörtök (MB)

 

Kiadta: Magyar Békekör

 

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Kiemelt kép: illusztráció / Stoltenberg

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük