KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

65 éve végezték ki Mansfeld Pétert a kommunisták

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

65 éve, 1959. március 21-én akasztották fel az 1956-os szabadságharc legfiatalabb mártírját, Mansfeld Pétert.

Kivégzése napjául szándékosan a Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulóját választották a kommunisták. Hóhérai így ünnepeltek… A 18 éves fiú 13 percig haldoklott a bitón. Ezekért a gaztettekért soha senkit nem vontak felelősségre az egykori pártvezetők közül Magyarországon.

Ez is érdekelheti:  Mansfeld Péter gyilkosát is futni hagyják a nagy elszámoltatók

A forradalom utáni megtorlás legfiatalabb hősét, Pétert, igazságtalanul végezték ki, hiszen, ha el is követte volna azokat a bűnöket, amiket ellene gyártottak egy koncepciós perben, és amit ők bűnnek neveztek, mi pedig hazaszeretetnek, akkor is maximum 5 – 6 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést kaphatott volna. De abban a rendszerben ne keressük a jogot és igazságot. Azt csináltak bárkivel, amit akartak.

Az 1956 utáni megtorlásokat végrehajtó Kádár-kormány éppen a sok fiatalkorú felkelő miatt hozott 1957 nyarán olyan rendeletet, amely lehetővé tette a 18 évesnél fiatalabb, de 16. életévüket már betöltöttek kivégzését.

De aki halált kért Mansfeld Péterre, az Mátsik György volt. Mátsik segédmunkásból lett Borsod megyei rendőrkapitány, 32 évesen pedig a fővárosi főügyészség politikai osztályára került. Péter ellen 14 vádpontot hoztak össze, hamis bizonyítékokat is gyártottak. Egy teljes évet szántak arra, hogy egy koncepciós per keretében kivégezhessék 1959. március 21-én, a Tanácsköztársaság negyvenedik évfordulóján…

Részlet a Mansfeld című filmből:

Kapcsolódó:

Halálosztók: itt a legtöbb embert halálra ítélő népbírák, népi ülnökök listája

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük