KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zsarolás: Az EU és az USA gazdasági szankciókkal fenyegeti Grúziát, ha újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal

Amerikai és uniós tisztviselők gazdasági szankciókkal fenyegették meg Grúziát, ha Tbiliszi újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal. Oroszország és a volt szovjet köztársaság között 2019 óta nem közlekedik repülőgép.

“Az Európai Unió felszólította Grúziát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz… a légiközlekedési ágazatban, és maradjon éber a szankciók kijátszására irányuló esetleges kísérletekkel szemben” – közölte az EU külügyi szolgálatának szóvivője szombaton a grúz Netgazeti hírportállal.

Hozzátette, hogy az EU fontolgatja szankciók bevezetését azokkal az országokkal szemben, amelyek megpróbálják kijátszani az Oroszországgal szembeni szankciókat – többek között a légi közlekedés engedélyezésével.

Az amerikai külügyminisztérium is hasonló álláspontra helyezkedett, és egy szóvivője csütörtökön az Amerika Hangjának nyilatkozva közölte, hogy az orosz repülőgépeket a grúziai repülőtereken kiszolgáló cégeket import- és exportellenőrzéssel sújtanák.

“Nem most van itt az ideje, hogy fokozzuk a kapcsolatokat Oroszországgal” – mondta a szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban felvetette a két ország közötti légi útvonalak újraindításának lehetőségét, amikor dicsérte Grúziát, amiért Moszkva ukrajnai katonai művelete nyomán elutasította az Oroszországgal szembeni szankciókat.

“Az a tény, hogy egy kis országnak és kormányának van bátorsága azt mondani, hogy a saját érdekei szerint fog eljárni… ez tiszteletet ébreszt” – mondta.

Üdvözölve az Oroszország és Grúzia közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését, hozzátette: “remélem, hogy hamarosan újraindíthatjuk a közvetlen légi összeköttetést is”.

A Tbilisziben kormányzó Grúz Álom párt üdvözölte Lavrov nyilatkozatát, Irakli Kobakhidze pártelnök üdvözlendő lépésnek nevezte a járatok újraindítását, amely fontos lenne polgártársaink számára. Grúzia nyugatbarát elnöke, Salome Zurabishvili azonban érthetetlennek nevezte az ötletet, és azzal vádolta Moszkvát, hogy éket próbál verni országa és a Nyugat közé.

Különösen Brüsszelnek van némi befolyása Grúziára, mivel a volt szovjet köztársaság tavaly kérte az uniós tagságot, és a hivatalos tagjelölti státusz elnyeréséről szóló döntésre vár.

Ez is érdekelheti:  Németország úgy világított rá a magyarok elleni kettős mércére, hogy még a saját kancellárjukat is bemártották

Oroszország 2019-ben egyoldalúan felfüggesztette a légi összeköttetést Grúziával, miután nacionalistákból és nyugatbarátokból álló tömeg megpróbálta megrohamozni az ország parlamentjének épületét Szergej Gavrilov orosz törvényhozó beszéde alatt.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük