KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zsarolás: Az EU és az USA gazdasági szankciókkal fenyegeti Grúziát, ha újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Amerikai és uniós tisztviselők gazdasági szankciókkal fenyegették meg Grúziát, ha Tbiliszi újraindítja a légi közlekedést Oroszországgal. Oroszország és a volt szovjet köztársaság között 2019 óta nem közlekedik repülőgép.

“Az Európai Unió felszólította Grúziát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz… a légiközlekedési ágazatban, és maradjon éber a szankciók kijátszására irányuló esetleges kísérletekkel szemben” – közölte az EU külügyi szolgálatának szóvivője szombaton a grúz Netgazeti hírportállal.

Hozzátette, hogy az EU fontolgatja szankciók bevezetését azokkal az országokkal szemben, amelyek megpróbálják kijátszani az Oroszországgal szembeni szankciókat – többek között a légi közlekedés engedélyezésével.

Az amerikai külügyminisztérium is hasonló álláspontra helyezkedett, és egy szóvivője csütörtökön az Amerika Hangjának nyilatkozva közölte, hogy az orosz repülőgépeket a grúziai repülőtereken kiszolgáló cégeket import- és exportellenőrzéssel sújtanák.

“Nem most van itt az ideje, hogy fokozzuk a kapcsolatokat Oroszországgal” – mondta a szóvivő.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt hónapban felvetette a két ország közötti légi útvonalak újraindításának lehetőségét, amikor dicsérte Grúziát, amiért Moszkva ukrajnai katonai művelete nyomán elutasította az Oroszországgal szembeni szankciókat.

“Az a tény, hogy egy kis országnak és kormányának van bátorsága azt mondani, hogy a saját érdekei szerint fog eljárni… ez tiszteletet ébreszt” – mondta.

Üdvözölve az Oroszország és Grúzia közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését, hozzátette: “remélem, hogy hamarosan újraindíthatjuk a közvetlen légi összeköttetést is”.

A Tbilisziben kormányzó Grúz Álom párt üdvözölte Lavrov nyilatkozatát, Irakli Kobakhidze pártelnök üdvözlendő lépésnek nevezte a járatok újraindítását, amely fontos lenne polgártársaink számára. Grúzia nyugatbarát elnöke, Salome Zurabishvili azonban érthetetlennek nevezte az ötletet, és azzal vádolta Moszkvát, hogy éket próbál verni országa és a Nyugat közé.

Különösen Brüsszelnek van némi befolyása Grúziára, mivel a volt szovjet köztársaság tavaly kérte az uniós tagságot, és a hivatalos tagjelölti státusz elnyeréséről szóló döntésre vár.

Oroszország 2019-ben egyoldalúan felfüggesztette a légi összeköttetést Grúziával, miután nacionalistákból és nyugatbarátokból álló tömeg megpróbálta megrohamozni az ország parlamentjének épületét Szergej Gavrilov orosz törvényhozó beszéde alatt.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: