KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zöld lámpát kapott Paks II: az új erőmű biztosítja majd a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Felgyorsulhat a Paks II beruházás, miután az Európai Unió jóváhagyta a finanszírozást és a kivitelezést érintő szerződésmódosításokat. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Budapesten tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, akivel Orbán Viktor miniszterelnök is találkozott. A külügyminiszter kiemelte: az európai előírásoknál is szigorúbb biztonsági szabályok szerint épül majd az új atomerőmű, amely biztosítja Magyarország hosszú távú energiaellátását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai vállalat vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval. A megbeszélésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese is részt vett.

Hamarosan elindulnak a paksi bővítés újabb előkészítő munkái – közölte Szijjártó Péter, miután külön is tárgyalt az energetikai vállalat vezetőivel. A külügyminiszter azt mondta: az Európai Unió jóváhagyta azokat a szerződésmódosításokat, amelyek az atomerőmű két új blokkjának finanszírozására és kivitelezésére vonatkoznak.

Felgyorsítják a beruházást

„Ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, és egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak és amelyek garantálják, hogy egy biztonságos erőmű fog épülni Pakson” 

– magyarázta Szijjártó Péter.

Vagyis júliusban elindulhat az atomerőmű résfalazása, a talajkitermelés, amit az első betonöntés követ. Szijjártó Péter kiemelte: a jelenlegi 2000 megawattos nukleáris kapacitás 4400 megawattra emelésével Magyarország maga állítja majd elő a villamosenergia-szükségleteinek 75 százalékát, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását.

Támadás a nemzeti szuverenitás ellen

Számos nemzetközi szereplő próbálja lassítani vagy blokkolni azt a paksi bővítést, amely a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását is biztosítja – tette hozzá Szijjártó Péter, hangsúlyozva: Magyarország elkötelezett az új blokkok üzembeállítása mellett, és az energiabiztonságot garantáló beruházások akadályozását a nemzeti szuverenitás elleni támadásnak tekinti.

„Ezért arra kérjük, arra szólítjuk fel a nemzetközi színtéren mozgó szereplőket, hogy fejezzék be a paksi beruházás lassítása vagy akadályozása érdekében kifejtett tevékenységüket, mert egyrészt azok nem lesznek eredményesek, másrészt pedig nem tudjuk elfogadni, hogy az energiaellátásunk biztonságát kockáztassák”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter miniszter.

Baloldali áskálódás

A paksi atomerőmű bővítését a hazai baloldal brüsszeli áskálódása miatt kellett halasztani, ugyanis miattuk kellett új engedélyeket, terveket benyújtani – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha már működne Paks II, akkor Magyarország energiaellátása és energiafüggetlensége sokkal jobb helyzetben lenne.

„Ha a paksi kapacitás kétszerese már meglenne, akkor Magyarország legfeljebb az atomenergiához szükséges fűtőanyagimportra szorulna, de az egy kezelhető dolog, és a világon számos megoldás létezik. Kiszolgáltatottságunk is alacsonyabb lenne és olcsóbb lenne a magyar energia ára is”

– mutatott rá Orbán Viktor.

Két új nukleáris reaktorblokk

Paks II felépítéséről 2014 januárjában írt alá Magyarország és Oroszország megállapodást. A Roszatom egyebek mellett két új nukleáris reaktorblokk építését vállalta, amelyek teljesítménye egyenként 1200 megawatt lesz. Az élettartamuk pedig legalább 60 év, vagyis hosszú távon, környezetbarát módon biztosítanak energiát.

Az ellátásbiztonság növelése és a megfizethető árú energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett. Erről beszélt az energiaügyi miniszter egy geotermikus energiával foglalkozó konferencián.

Lantos Csaba azt mondta: Magyarország energiaszükségleteinek 76 százalékát importálja, vagyis többet, mint a 71 százalékos uniós átlag. Hozzátette: a behozatal csökkentéséhez új stratégiára van szükség, a hazai források növelése pedig biztosíthatja az ország energiaszuverenitását.

hirado.hu

Kiemelt kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: