KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij: soha nem elég a fegyverekből, több mint száz F-16-os kell

Gyakorlatilag semmilyen mennyiségű fegyver nem lesz elegendő abból a mennyiségből, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei szállítanak Kijevnek az Oroszországgal vívott harcához – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Az ukrán elnök a héten az Egyesült Államokba érkezett, amikor a NATO-országok vezetői Washingtonban csúcstalálkozót tartanak. Zelenszkij kedden a Ronald Reagan Intézetben, ahol Mitch McConnell amerikai szenátorral együtt vett részt egy rendezvényen, több fegyverszállításra szólított fel a konfliktus finanszírozóit.

Miközben kiemelte, hogy eltökélt szándéka az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés folytatása, többször hangsúlyozta, hogy a konfliktusban részt vevő két fél katonai ereje között jelentős egyenlőtlenség van.

“Ez nem elég. Soha nem elég” – mondta, utalva arra az öt további Patriot rakétarendszerre, amelyet Joe Biden amerikai elnök aznap ígért meg Kijevnek az Egyesült Államok, Németország, Románia és mások nevében.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az Egyesült Államok által tavaly szállított 31 Abrams harckocsi sorsa, Zelenszkij azt mondta, hogy ez a szám túl kevés ahhoz, hogy “megváltoztassa a helyzetet a harctéren”.

A továbbiakban elmondta, hogy a nyugati támogatók által felajánlott F-16-os vadászrepülőgépek száma nem volt elegendő. Oroszország mintegy 300 repülőgépet használ az ukrajnai konfliktusban, míg Kijev csak 10-20 F-16-ost tudna a közeljövőben bevetni – mondta.

“Még ha lesz is 50, az semmi. Nekik 300 van” – mondta Zelenszkij. Védelmi helyzetben lévén Ukrajnának 128 darab F-16-os flottára lenne szüksége, hogy egyensúlyba kerüljön Oroszországgal – jelentette ki.

Zelenszkij sürgette az Egyesült Államokat, hogy oldjon fel minden korlátozást az amerikaiak által biztosított fegyverek mélyen Oroszországon belüli célpontok elleni bevetésére, és biztosítson Kijev számára jobb nagy hatótávolságú csapásmérő képességet. Május végén a Biden-kormányzat felülvizsgálta politikáját, amely korlátozta az amerikai fegyverek használatát az Egyesült Államok által orosz területnek elismert területen belül, de nem engedélyezné a nagy hatótávolságú csapásokat – a médiajelentések és a tisztviselők nyilatkozatai szerint.

Ez is érdekelheti:  Kézigránátot dobtak Nyugat-Ukrajnában egy katonai toborzóirodára

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy országa további eszkaláció esetén hasonló fegyvereket szállíthat az adományozókkal szemben ellenséges feleknek a világ más részein, mint amilyeneket Ukrajna kap a Nyugattól.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Egyesült Államok vezette, Oroszország elleni proxy-háború részének minősítette, amelyben a NATO-tagok gyakorlatilag mindenben részt vesznek.

Orosz Hírek

 

Kiemelt képen: Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül a dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük