KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij megfosztja az ortodox papokat az állampolgárságtól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megfosztotta állampolgárságától a kanonikus Ukrán Ortodox Egyház (UOC) 13 papját – jelentette szombaton a Levy Bereg (Balpart) című lap kormányzati forrásokra hivatkozva.

A klerikusokat megcélzó elnöki rendeletet állítólag még december végén írta alá Zelenszkij, de hivatalosan nem tették közzé, mivel azoknak a papoknak a személyes adatait tartalmazza, akiknek az állampolgárságát visszavonták.

A nap folyamán azonban az újság közölte az érintettek listáját. Ide tartozik például Ionafan, a Vinnitsa régióban található Tulcsin egyházmegye metropolita püspöke, akit tavaly októberben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vett célba.

A belbiztonsági ügynökség azzal vádolta a papot, hogy vallási viszályt szított és Oroszországot támogatta. Azt állították, hogy erre vonatkozóan terhelő anyagokat foglalt le nála, köztük különféle „oroszbarát tartalommal és propagandával terhelt irodalmat”. A listán szerepel még Ionafan beosztott vikáriusa, Szergej püspök is, aki állítólag Ionafan kétes eredetű ingatlanának „gondnoka” – jegyezte meg az újság.

A rendeletben több olyan pap neve is szerepelt, akik már régen megszakították kapcsolatukat Ukrajnával, miután Oroszországba távoztak. Lázárt, Szimferopol és Krím metropolita püspökét is megfosztották ukrán állampolgárságától. A több krími egyházmegyét magában foglaló Krím Metropolisz tavaly nyáron jött létre, és a Moszkvai Patriarchátus közvetlen irányítása alá került.

Az UOC (Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza), amely korábban a Moszkvai Patriarchátusnak volt alárendelve, az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus korai szakaszában kiáltotta ki függetlenségét. A Moszkvától való elhatárolódásra tett erőfeszítés azonban láthatóan nem kímélte meg az UOC-t (2018-ban alapított Ukrán Ortodox Egyház) az ukrán kormány újbóli támadásától. Az elmúlt néhány hónapban az UOC oldalain ismételten razziát tartott az SBU az oroszországi állítólagos kapcsolatok miatt, miközben Zelenszkij nyíltan kijelentette, hogy meg kell őrizni a nemzet „lelki függetlenségét” Moszkvától.

Ez is érdekelheti:  Brüsszelnek üzent, Orbán Viktort méltatta az Osztrák Szabadságpárt

Ukrajnában régóta vannak vallási feszültségek, és számos szakadár és öntörvényű entitás állítja magáról, hogy ő az igazi és egyetlen ortodox egyház az országban. Az Ukrán Ortodox Egyház (OCU), amelyet még 2018-ban alapítottak Pjotr ​​Porosenko volt ukrán elnök közvetlen részvételével, az UOC legnagyobb riválisává vált. A jelek szerint az ukrán hivatalban lévő hatóságok is az OCU-t támogatják.

 

Kiemelt kép: A Kijev-Pechersk Lavra képe 2023. január 7-én © Getty Images / Ethan Swope 


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük