KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij felesége reméli, hogy Musk tweetje a békéről csak “tévedés” volt

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége reméli, hogy a Tesla társalapítója, Elon Musk milliárdos csupán “véletlen hibát” követett el, amikor a múlt hónapban a Kijev és Moszkva közötti béketervet tweetelte – mondta a The Guardian című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Kifejtette, hogy az ukránok nemcsak azért “csodálják” a SpaceX vezérigazgatóját, mert 25 ezer ingyenes Starlink internetterminállal segíti az ország hadseregét, hanem azért is, mert “az első naptól kezdve támogatja Ukrajnát”. Ez azonban “rendkívül érzékennyé tette számunkra, hogy olvashattuk a tweetet”, amelyben Musk béketervét vázolta az ország számára.

Az elnök felesége azonban azzal érvelt, hogy lehet, hogy csak pillanatnyilag volt ostoba vagy a propaganda csapta be, nem pedig rosszindulatú.

“Legyünk őszinték, még a legokosabb ember sem mondhatja a nap 24 órájában a legokosabb dolgokat. Vannak hibák. És reméljük, hogy ez egy véletlen hiba volt” – mondta.

Musk béketervéhez Ukrajnának semlegesnek kellett volna maradnia, feladva NATO-ambícióit. Le kellett volna mondania a Krímre vonatkozó minden igényéről, elismerve azt Oroszország részeként, és mindkét országnak tiszteletben kellett volna tartania az ENSZ által felügyelt népszavazások eredményeit, amelyeken a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint a Herszon és Zaporozsjei terület az év elején csatlakozott Oroszországhoz.

Bár a terv kezdetben úgy tűnt, hogy a milliárdos hívei általánosságban helyeslik, a tervre néhány kritikus reakció is érkezett. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök saját közvélemény-kutatással reagált, amelyben azt kérdezte a követőitől, hogy egy olyan Musk-ot részesítenének-e előnyben, aki “támogatja Ukrajnát”, vagy egy olyat, aki “támogatja Oroszországot”. Válaszában a milliárdos azt állította, hogy bár ő “Ukrajna rajongója”, a harmadik világháborúról nem így vélekedik.

Ukrajna korábbi németországi nagykövete, Andrij Melnyik, aki a német tisztviselők sértegetéséről vált ismertté, azt mondta Musknak, hogy “f*ck off”, miután a milliárdos bemutatta béketervét. Musk utólag azzal válaszolt, hogy ő csak Melnyik tanácsát követte, amikor úgy döntött, hogy visszavonja az országnak szánt Starlink-támogatást.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: Ukrajna NATO-tagsága továbbra sem jöhet szóba reálisan

“Köszönetet kell mondanunk [Musknak] a Starlinkért, mert még mindig működik” – ismerte el Olena Zelenszka az interjúban, hozzátéve, hogy “még mindig működik, és reméljük, hogy az erőfeszítéseink okosabbá tételével segítséget nyújt a győzelemhez”.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük