KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij bejelentette, hogy fegyvervásárlásra vesznek fel hitelt Lengyelországtól

Lengyelország kölcsönt ad Ukrajnának “nagyobb volumenű fegyvervásárlásokhoz” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután hétfőn Kijevben találkozott Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. “Nincs fontosabb” annál, hogy Kijevnek több fegyvert adjunk – mondta Tusk.

“Nagyra értékeljük Lengyelország rendíthetetlen támogatását és az Ukrajnának nyújtott új katonai segélycsomagot, valamint az együttműködés egy új formáját, amelynek célja az ukrán szükségletekre irányuló nagyobb volumenű fegyvervásárlás: egy lengyel kölcsön Ukrajna számára” – írta Zelenszkij az X-en (korábban Twitter).

Kijevben Tusk arról is beszélt, hogy Varsó kész lezárni a tárgyalásokat a fegyverek és lőszerek ukrán területen történő közös lengyel-ukrán gyártásáról, és közölte, hogy felírta Lengyelországot a G7-ek azon ígéretéhez, hogy folytatják Ukrajna felfegyverzését, amíg az vissza nem szerzi elvesztett területeit.

Sem Tusk, sem Zelenszkij nem árulta el, hogy Lengyelország mennyi pénzt kölcsönözne Ukrajnának, és azt sem, hogy ezt a pénzt mikor utalják át.

Varsó az orosz katonai művelet kezdete óta már több mint 3 milliárd eurót adott Kijevnek katonai támogatásként a Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint.

A lengyel katonai támogatások jövője azonban szeptemberben veszélybe került, amikor Tusk elődje, Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy országa “nem ad át többé fegyvereket Ukrajnának”, és ehelyett saját haderejének kiépítésére összpontosít. Morawiecki nyilatkozata egy kereskedelmi vita közepette történt, amelynek során Kijev panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), mivel Lengyelország és néhány más uniós állam megtiltotta az ukrán gabonaszállításokat, mivel azok szerintük alákínáltak saját termelőiknek.

Miután Morawiecki kormányát Tusk EU-párti kabinetje váltotta fel, az új miniszterelnök megígérte, hogy a Varsó és Kijev közötti nézeteltérések nem fogják megállítani a fegyverek áramlását.

“Semmi sem fontosabb, mint Ukrajna támogatása az orosz támadás elleni háborús erőfeszítéseiben. Ez abszolút első számú” – idézte szavait a Polsat hírügynökség.

Ez is érdekelheti:  Szétlőttek egy brit zsoldosokkal és rakétákkal teli raktárat Odessza közelében

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Tusk és Zelenszkij 2024 január 22-én Kijevben

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Zelenszkij bejelentette, hogy fegyvervásárlásra vesznek fel hitelt Lengyelországtól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük