KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zavaros összeesküvés-elmélettel rukkolt elő Karácsony a Lánchíd-ügyben, de megcáfolta a valóság

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Összeesküvés-elméletekben jeleskedik, de érdemi kérdésekre továbbra sem hajlandó válaszolni Karácsony Gergely, noha a budapesti városházát lassan maga alá temeti a Lánchíd felújítását körüllengő milliárdos korrupció és az ahhoz köthető fővárosi számlagyár botrányos ügye. A főpolgármester ehelyett pár napja egy interjúban egy zavaros, meseszerű történetet adott elő, de látszott, maga sem hiszi, amit mond.

A kormánynak fizetett védelmi pénzről adott elő egy meseszerű történetet Karácsony Gergely a minap Gulyás Márton Partizán című műsorában ahelyett, hogy érdemi magyarázatot adott volna a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányára, a Városházáig érő, a Lánchíd túlárazott felújításához kapcsolódó fővárosi számlagyár ügyére.

Gulyás finoman szólva sem vádolható jobboldali elfogultsággal, de azt már ő sem tehette meg, hogy a Karácsonnyal készített interjú során legalább pár percig nem tér ki a fenti botrányra.

 Karácsony azonnal „bullshitről“ kezdett beszélni, majd előadta a saját, „alternatív magyarázatát“: ez lényegében egy zavaros történet egy fideszes sajtótájékoztatóról, amit szerinte a Lánchíd renoválásán dolgozó A-Híd fenyegetésnek érthetett és pár napra rá ezért indultak meg az első utalások a számlagyárügy kulcsfigurájának mondható Vig Mór cégének. Na, hogy a főpolgármestert idézzük, ez tényleg bullshit és könnyedén cáfolható, de erről majd később.

Előbb érdemes egy pillanatra visszatérni Gulyás Mártonhoz, aki állította, jó pár órát töltött azzal, hogy megértse, miről szól az ügy, ennek ellenére arról beszélt a műsorban, hogy semmi olyan bizonyíték, vagy akár információ nem került elő, ami a fővárosi baloldal érintettségét igazolná.

Fontos részleteket tárt fel egy informátor

Segítünk: Gulyás csak az egyik legfontosabb tényt hallgatta el, miszerint Budai Gyulánál jelentkezett egy bennfentes, aki feltárta, miként szivattyúztak ki másfél milliárdot a Lánchíd-projektből,

 amiket Vig Mór és egy társa felvett készpénzben, majd ezekkel az összegekkel egy Mammutnál megtalálható biztonsági cég vezetőjével „számolt el“, onnan pedig az összegek jó része a budapesti baloldal kezébe került.

Ez is érdekelheti:  Magyar Péter, a „politikus” – avagy a pszichopata, a tömegpszichózis és az impotencia

A sajtó azt is kiderítette, hogy a biztonsági cég az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. Annak egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Budai ezek után feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a nyomozást. Az ügyet a rendőrség végül átadta a számlagyárügyben már hónapok óta költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV-nak, akik tavaly novemberben Vig Mórt is őrizetbe vették. Az új fejleményekkel összefüggésben a napokban kerestük Karácsony Gergelyt, de választ természetesen nem kaptunk a kérdésünkre.

Vig Mór a számlagyárügy kulcsszereplője

Vig Mórról egyébként azt kell tudni, hogy ő a fővárosig érő számlagyár főszereplője és az ellene indult eljárás keretében tartott házkutatást az adóhatóság Vig jó ismerősénél, egy Hegedüs Dániel nevű ügyvédnél és a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

 A hídrenoválásról csak annyit, hogy arra Karácsonyék a 2019-es hatalomváltás után új közbeszerzést írtak ki és a győztes A-Híd ötmilliárddal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért az előző városvezetés alatt végezte volna el a munkát. Hozzátesszük: Bajnai egyik bizalmasa egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy a drágulás oka korrupció volt, hiszen jelentős összegek kerültek a projektből baloldali politikusok zsebébe.

Gyanús összefonódások

Visszatérve a házkutatásokra, azokra részben a gyanús összefonódások miatt kerülhetett sor: a sajtóban megjelent információk szerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

 Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A Kehi vizsgálata is gyanús körülményeket tárt fel

A fenti dátumokat és adatokat megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum emellett porrá zúzza Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Amikor szembe jön a valóság

Ezen a ponton érdemes újra foglalkozni Karácsony meséjével, ugyanis a jelentés szerint az A-Híd Zrt. az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontása (2020. október 28. napja) után egy héttel teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben. Azaz, azután, hogy a beruházáson bábáskodó BKK már tudhatta, hogy ki nyerte meg a Lánchíd felújításának projektjét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest, és nem kötöttek vele szerződést. Ez lehet tehát annak a megoldása, hogy miért 2020 november elején kezdődött a pénzáramlás, nem pedig a főpolgármester összeesküvés-elmélete, de a végső szót persze majd a hatóságnak, illetve, ha odáig eljut az eljárás, a bíróságnak kell kimondania.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Karácsony Gergely átadja a közlekedésnek a Lánchidat 2023. augusztus 4-én / Fotó: printscreen

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük