KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vucic: az ukrán konfliktus kezd Sztálingrádhoz hasonlítani

Aleksandar Vučić szerb elnök a második világháborús sztálingrádi csatához hasonlította az orosz és ukrán erők között a Herszonért várt csatát, és arra figyelmeztetett, hogy a harcok utórezgései messze a konfliktus övezetén kívül is érezhetők lesznek.

“Kihívásokkal teli idők állnak előttünk. A következő tél még keményebb lesz, mint az idei, mert a sztálingrádi csata, az ukrajnai konfliktus döntő csatája, a Herszonért vívott csata előtt állunk” – mondta Vučić a Pink TV-nek adott vasárnapi interjújában.

Mindkét fél valószínűleg több ezer harckocsit, repülőgépet és tüzérségi löveget vet be a kulcsfontosságú városért folytatott harcban – jósolta.

“A Nyugat [amely támogatja Ukrajnát a konfliktusban és fegyverekkel látja el] azt hiszi, hogy így tönkre tudja tenni Oroszországot, míg Oroszország azt hiszi, hogy meg tudja védeni azt, amit a háború kezdetén szerzett, és véget tud vetni neki” – mondta a szerb vezető.

A Herszonban zajló tömeges harcok “mindenütt további problémákat fognak okozni” – figyelmeztetett Vučić.

Sztálingrád a második világháború legnagyobb és legvéresebb csatájának számít, és a konfliktus fordulópontjának bizonyult. Egyes becslések szerint a Szovjetunió és a náci Németország között 1942 augusztusa és 1943 februárja között zajló harcok akár kétmillió áldozatot is követeltek, és több mint egymillióan meghaltak.

A Dnyeper folyó menti Herszon városa alig néhány nappal azután került orosz ellenőrzés alá, hogy Moszkva február végén megkezdte katonai hadműveletét Ukrajnában.

Herszon régiót október elején hivatalosan az orosz állam részévé nyilvánították, Zaporozsjei régióval, valamint a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokkal együtt, miután az ott élők a népszavazásokon elsöprő többséggel támogatták a lépést.

Az ukrán kormány egyik fő céljává tette Herszon visszafoglalását, és hónapok óta nagyszabású offenzívát tervez a város ellen. Az elmúlt hetekben a kijevi csapatok többször is megpróbáltak előrenyomulni a térségben, de minden ilyen támadást visszavertek.

Ez is érdekelheti:  Három frontszakaszról jelentett előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium

Vasárnap Kirill Sztremuszov, a területi közigazgatás helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna “egyre több harckocsit telepít” Herszon közelébe, ami egy újabb offenzíva előkészítése lehet.

Oroszország terveket készített a város védelmére egy esetleges támadással szemben. A múlt hónapban a hatóságok megkezdték a civilek áttelepítését Herszonból és a Dnyeper jobb partján fekvő területekről, mivel attól tartottak, hogy a Kahovszkaja vízerőmű gátat ért ukrán csapások jelentős áradásokhoz vezethetnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön ragaszkodott ahhoz, hogy “a Herszonban élőket evakuálni kell a legveszélyesebb zónából. A polgári lakosság nem szenvedhet a lövések, mindenféle támadás és ellentámadás, valamint a katonai műveletekkel kapcsolatos egyéb tevékenységek miatt” – mondta.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük