TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Volodin: Zelenszkij törvényen kívülivé vált

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfő lényegében egyértelműen hatalomátvételt követett el azzal, hogy úgy döntött, megtartja elnöki tisztségét azután is, hogy hivatalosan lejárt a mandátuma – jelentette ki Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnöke.

Volodin szerdán a Telegramban írt levelében „törvényen kívülinek” nevezte Zelenszkijt – akinek elnöki mandátuma hivatalosan május 20-án járt le. Azt is hozzátette, hogy Ukrajna „hatalmi válságba” sodródott.

A törvényhozó emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint az elnöki teendőket az ország házelnökének kell ellátnia mindaddig, amíg választásokat nem tartanak és új elnököt nem iktatnak be.

Ruszlan Sztefancsuk, a parlament elnöke azonban kijelentette, hogy Zelenszkijnek meg kell tartania elnöki státuszát, és „Ukrajna ellenségének” minősítette azokat, akik megkérdőjelezik legitimitását. Kijelentette, hogy az ország alkotmánya szerint az elnöknek addig kell ellátnia feladatait, amíg nem iktatnak be új vezetőt az elnöki tisztségbe.

Volodin azonban ezzel nem ért egyet, rámutatva, hogy az elnök mandátumának meghosszabbítására csak választások alapján kerülhet sor, aminek Zelenszkij az ukrajnai konfliktus kirobbanása után bevezetett hadiállapotra hivatkozva nem volt hajlandó zöld utat adni. „Minden más lépés állami bűncselekmény, amit ezzel el is követ” – mondta a képviselő.

A továbbiakban megjegyezte, hogy a külföldi vezetők „nehéz helyzetbe” kerültek, és kifejtette, hogy bár joguk van találkozni Zelenszkijjel, azonban „a vele kötött nemzetközi megállapodások és szerződések nem lesznek jogerősek, mivel Zelenszkij elvesztette legitimitását”. „Ez a jövőben a pénzeszközök vissza nem térítésének és sok más problémának a kockázatát hordozzák magukban” – tette hozzá Volodin.

Korábban már Putyin orosz elnök is kifejtett, hogy Ukrajnában jelenleg az egyetlen törvényes hatalom az ukrán törvényhozás, a Verhovna Rada.

Közben maga Zelenszkij is kifejtette a kérdéssel kapcsolatos álláspontját, amelyben kijelentette, hogy „nem igazán zavarják” a vélt törvénytelenségéről szóló vélemények, mert ő úgy gondolja, hogy ukrán honfitársai ismerik a nemzeti törvényeket, és le tudják vonni a saját következtetéseiket.

Ez is érdekelheti:  Garancia: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából (videó)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vjacseszlav Volodin / Fotó: yandex.ru

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük