KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Végrehajtották az első kivégzést nitrogéngázzal az Egyesült Államokban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Alabama államban található atmore-i börtönben csütörtökön végrehajtották az első kivégzést nitrogéngázzal az Egyesült Államokban.

Az ítéletet azt követően hajtották végre, hogy az elítélt, az 58 éves Kenneth Eugene Smith utolsó fellebbezését szerdán az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította. Smith arra hivatkozott, hogy alkotmányellenes a halálos ítélet végrehajtásának újbóli megkísérlése, tekintve, hogy 2022-ben már egyszer megpróbálták kivégezni, de nem találtak vénát a testén, ahova be lehetett volna kötni a méreginjekciót, ezért a kivégzés meghiúsult.

Egy szövetségi fellebbezési bíróság szintén szerdán utasította el az elítélt beadványát, amiben arra hivatkozva kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, hogy a nitrogéngázos kivégzési módszer sérti a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmát.

Kenneth Eugene Smith halálos ítéletének végrehajtásához Alabama állam büntetésvégrehajtási szervei egy egész arcot eltakaró ipari maszkot használtak, amin keresztül tömény nitrogént vezettek az elítélt tüdejébe, ami rövid idő alatt halált okoz. Az elítélt az utolsó szó jogán azt mondta, hogy „ezen az estén Alabama államban az emberiség egy lépést tesz visszafelé”.

Smith-re bérgyilkosság miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést. A férfi társával 1988-ban 1000 dollárért egy lelkész feleségét, Elizabeth Sennettet gyilkolta meg. A gyilkosságra a férj adott megbízást annak érdekében, hogy hozzájusson felesége életbiztosításához.

 

Kiemelt kép: AFP

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Végrehajtották az első kivégzést nitrogéngázzal az Egyesült Államokban

  1. Ne tegyünk úgy, mintha ez egy mérgező gáz lenne, „ami rövid idő alatt halált okoz”. Csak azért „okoz” halált, mert oxigén nélkül megfullad az ember. Maga a gáz egyébként ártalmatlan, mindenki nitrogént lélegez be egész életében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük