KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Vége a nyugati hegemóniának: összeáll az Eurázsiai Gazdasági Unió és a BRICS

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy ilyen lépés segíthet csökkenteni a nyugati pénzügyi infrastruktúrától való függőséget – írja az Izvesztyija című orosz lap.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaU) közös fizetési rendszer létrehozásában érdekelt a BRICS-országokkal – jelentette hétfőn az Izvesztyija című lap. Az Oroszország vezette szabadkereskedelmi blokk célja, hogy csökkentse a nyugati monetáris rendszertől való függőséget.

Az EaU-t Oroszország, Kazahsztán és Belarusz vámuniójaként alapították. 2015-ben jött létre, később csatlakozott hozzá Örményország és Kirgizisztán. Vietnam 2016-ban szabadkereskedelmi partnerévé vált. Az unió célja, hogy biztosítsa az áruk, szolgáltatások, tőke és munkavállalók szabad mozgását a tagországok között.

Az Eurázsiai Unió szabályozó testületére hivatkozó jelentés szerint a terv a két kereskedelmi szövetségen belüli egységes fizetési bankkártya kibocsátását is előirányozza. Ez egyesítené a tagországok nemzeti fizetési rendszereit, köztük az orosz MIR, a kínai Union Pay, az indiai RuPay, a brazil Elo-t..

Vlagyimir Kovaljov, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnökének tanácsadója elmondta, hogy az EaU jelenleg a közös pénzügyi piac létrehozására összpontosít, prioritásként kezelve a közös “cserepiac” kialakítását.

Jelentős előrelépést értünk el, és most a munka olyan ágazatokra összpontosul, mint a banki, a biztosítási és a tőzsdei szektor” – idézte Kovaljovot az Izvesztyija.

A tisztviselő szerint az új infrastruktúra részeként létrehoznák az EaU és a BRICS javasolt közös pénzügyi rendszerének szabályozó testületét is.

A posztszovjet térség országait tömörítő EaU egyre inkább keresi az együttműködés elmélyítésének lehetőségeit a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoporttal. Ez a csoport Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömöríti, és a világ népességének több mint 40%-át, valamint a globális GDP közel negyedét adja. A BRICS egyes tagjai már tettek erőfeszítéseket a helyi valutákban történő kereskedelemre, hogy csökkentsék az amerikai dollártól és eurótól való függőséget.

Orosz Hírek

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: