KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket, de a transzneműeknek kedvez

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Rafal Trzaskowski, Varsó balliberális polgármestere Lengyelországban elsőként megtiltotta a vallási jelképek, például keresztek közintézményekben való elhelyezését.

Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere aláírta azt a rendeletet, amely megtiltja a vallási jelképek, például a keresztek középületekben való elhelyezését. A lépés hátterében állítólag a diszkrimináció elleni küzdelem áll – írja a RMX News hírportál.

„Varsó az első város Lengyelországban, amely ilyen intézkedést hozott” – mondta Monika Beuth, Rafal Trzaskowski polgármester szóvivője a Gazeta Wyborcza napilapnak.

A szabályok értelmében nem lehet kereszteket a falakra akasztani, ami Lengyelországban, ahol a katolikusok vannak többségben, gyakori. Az alkalmazottaknak az íróasztalukon sem lehet vallási szimbólumokat elhelyezni, és minden hivatalos rendezvénynek világi jellegűnek kell lennie, tehát nem tartalmazhat semmiféle imát. A tisztviselők továbbra is viselhetnek szenteket ábrázoló medálokat és egyéb ékszereket. A vallási tetoválásokat sem kell eltakarniuk.

A varsói tisztviselőknek mostantól azt is tiszteletben kell tartaniuk, hogy milyen névmást választ valaki, akivel éppen dolguk van.

„Olyan transznemű személyek, akinek a megjelenése eltérhet a hivatalos dokumentumokban rögzített, a nemhez kapcsolódó sztereotip elképzelésektől, az általa megjelölt névvel vagy nemi névmással kell megszólítani” – olvasható a dokumentumban, amely szerint a nem bináris személyt meg kell kérdezni az általa preferált névmásról.

Az intézkedéseket a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai bírálták.

Tobiasz Bocheński, aki sikertelenül indult a PiS jelöltjeként Trzaskowski ellen a múlt havi helyhatósági választásokon, „fanatikus baloldali ideológusnak” nevezte a polgármestert, aki a Lengyelországban uralkodó jogrenddel és szokásokkal ellentétben szélsőbaloldali ideológiát próbál bevezetni Varsóban.

Piot Muller volt PiS-kormányszóvivő és parlamenti képviselő szerint

Ez is érdekelheti:  Ottó bácsinak igaza van, ki kellene lépnünk a NATO-ból

Varsó polgármestere a vallásszabadságot fenyegeti, és új kulturális normákat próbál érvényesíteni a fővárosban, a kereszt eltávolításának első számú célpontja pedig a keresztények.
Jaroslaw Sellin volt kulturális miniszterhelyettes azt mondta:

Ezek a következményei annak, hogy szélsőbaloldaliakat választottak hatalomra. Trzaskowski formálisan egy olyan párt helyettes vezetője, amely a kereszténydemokrata mozgalom része, micsoda irónia. Az irodámban mindig van egy kereszt az íróasztalomon, ami azt jelenti, hogy nem dolgozhatok tovább Lengyelország fővárosában.

Varsó polgármestere maga is azzal válaszolt kritikusainak, hogy „Lengyelország világi állam, és Varsó a fővárosa”.

Azzal érvelt, hogy bár „mindenkinek joga van a vallási meggyőződéséhez, bárki, aki egy közhivatalba lép, semleges helyen kell, hogy érezze magát”. Biztosított arról is, hogy „senki sem akar harcolni egyetlen vallás ellen sem, és a vallási szimbólumoknak is meglesz a helyük, amikor a történelmet ünneplik”.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: : Rafal Trzaskowski a parlamenti választás előtti nagygyűlésen Lengyelországban 2023. október 13-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Olimpik)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Varsó baloldali polgármestere betiltotta a kereszteket, de a transzneműeknek kedvez

  1. „Varsó balliberális polgármestere Lengyelországban elsőként megtiltotta a vallási jelképek, például keresztek közintézményekben való elhelyezését.”
    A döntést nem a kretén lengyel többség által nagyon utált oroszok kényszerítették rájuk!
    A kereszteket NEM a megszálló szovjet hadsereg szereltette le hanem (közvetve) az a sok anyaszomorító marha aki Varsó-i választópolgárként a buzisimogató polgármesterjelötre szavazott!
    És láss csodát – a hülyék voltak többségben, nyertek!
    Tehát éppen AZT kapják, amire szavaztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük