KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Váratlanul újabb extraprofitadót vezet be a kormány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Péntek éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány legújabb különadóról szóló rendelete. Az idei nyáron bevezetett extraprofitadó kiegészítéseként immár a gyógyszeripar is különadót köteles fizetni a 2022-es és 2023-as adóévre.

A Magyar Közlöny 214-es számában megjelent rendelet a „Kormány 582/2022. (XII. 23.) Korm. rendelete az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról” címmel jelent meg.

A többihez hasonlóan ez a ma (december 24-én) hatályba lépő különadó is sávos, Az adó mértéke az adóalap

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
    50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
    150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

A rendelet alapján a gyógyszergyártó a 2022. adóévre vonatkozó különadót 2023. adóév ötödik hónapjának huszadik napjáig külön nyomtatványon kell megállapítsa, bevallja és megfizesse. Hozzáteszik: a gyógyszergyártó a 2023. adóév vonatkozásában különadó előleg megállapítására, bevallására és megfizetésére köteles. A gyógyszergyártó a 2023. adóévre fizetendő adóelőlegét a 2023. adóévre várható fizetendő adó alapján önadózás útján állapítja meg, amelyet az állami adóhatóság által rendszeresített külön nyomtatványon a 2023. adóév november 20-ig köteles befizetni.

A rendelet arra is kitér, hogy a különadóból származó bevétel a központi költségvetés Rezsivédelmi Alapjának bevétele. Mint emlékezetes a különadókkal a kormány a jövő évre becsült költségvetési hiányt akarja enyhíteni.

A gyártók által befizetett összeg a 2023-as évben folyik majd be a költségvetésbe. A Portfolio számítása szerint a Richter nagyságrendileg 108 milliárd forintot fizet majd az államkasszának a különadóval a két adóévben. A szektor többi szereplőjének kb. 86-87 milliárd forint újabb kiadást jelenthet az extraprofitadó.

Ez is érdekelheti:  Medvegyev a pokol lovasára bízná Joe Bident

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük