KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Vadmenyét” küldetések: Az ukránok az USA vietnámi taktikáját alkalmazzák

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán légierő egy évtizedes amerikai taktikát próbál átvenni az orosz légvédelem semlegesítésére a jelenleg zajló konfliktusban – jelentette szombaton a Business Insider (BI). A „Project Wild Weasel” elnevezésű amerikai módszer a vietnámi háború idején olyan kockázatos küldetéseket jelentett, amelyekben a pilótáknak saját gépeiket kellett csaliként használniuk ahhoz, hogy az ellenséges légvédelem felfedje magát.

A stratégiát a föld-levegő rakétarendszerek (SAM) semlegesítésére alkalmazták úgy, hogy először bemérték azok radarjait, majd bombákkal vagy rakétákkal csapást mértek rájuk, mielőtt azok a csalinak használt amerikai repülőgépeket célba tudták volna venni. Most az ukrán pilóták megpróbálják utánozni ezt a módszert, hagyva, hogy az orosz rendszerek észleljék az ukránok gépeit, mielőtt a radarhullámokat visszakövetnék a forrásukig, és amerikai gyártmányú AGM-88 HARM rakétákkal csapást mérnének a feltételezett helyükre.

A HARM rakétákat kifejezetten az ellenséges radarok kilövésére tervezték, és a kijevi erők 2022 második fele óta használják őket. Nem világos, hogy mennyi ilyen típusú rakétát szállítottak Ukrajnának. Márciusban a Pentagon azt kérte a kongresszustól, hogy legalább 6,5 milliárd dollárt különítsen el a készletek feltöltésére, amelyek a két éve tartó folyamatos fegyverszállítások után már az ukránoknál elfogytak – jelentette akkor a Bloomberg. Az amerikai hadsereg szerint a pótolandó fegyverek listáján többek között ezek a HARM rakéták is szerepeltek.

Az ukrajnai bevetések még mindig „nagyon veszélyesek”, különösen magukra a „vad menyétekre” nézve – mondta a BI-nek Frederik Mertens, a hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának stratégiai elemzője, aki az orosz légvédelmet „kulcsfontosságú célpontnak” nevezte Ukrajna számára.

„Az ukránok minden rendelkezésükre álló fegyvert, csapatot és rendszert bevetnek az orosz légvédelem visszaszorítására és megsemmisítésére”

– mondta az elemző hozzátéve, hogy a kijevi pilóták gyakran „messze túlmutatnak a klasszikus vadmenyétek küldetésein”.

Amerikai tisztviselők szerint az ország légiereje még mindig nehézségekbe ütközik a nyugatról szállított rakéták használatakor a szovjet korszakból származó MIG-29-es és Szu-27-es vadászgépeken. A múlt hónapban William LaPlante, a beszerzésekért és fenntartásért felelős amerikai védelmi államtitkár-helyettes újságírók előtt elismerte, hogy a kijevi pilótáknak iPadekre kell hagyatkozniuk, hogy gépeik a nyugati fegyvereket alkalmazni tudják.

Ez is érdekelheti:  Idén is elindul az 1848 méteres trikolór és a 400 méteres székely zászló

Nem világos, hogy a kockázatos taktika eddig mennyire volt eredményes. „Az orosz SAM-operátorok gyorsan alkalmazkodtak ehhez a taktikához” – mondta a BI-nek Justin Bronk, a londoni székhelyű Royal United Services Institute (RUSI) vezető kutatója. A HARM kilövések végül „inkább egyfajta csillapító, mint pusztító célt szolgálnak” – tette hozzá.

Az orosz hadsereg nem számolt be arról, hogy az ukrán hadsereg jelentős károkat okozott volna így a légvédelmének. A moszkvai erők a konfliktus során rendszeresen jelentették a HARM rakéták és más ukrán lövedékek kilövését, legutóbb április 16-án volt erre példa.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: ukrán MIG-29-es / Fotó: Libkos/Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük