KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna – Tényállás a kilátásba helyezett orosz offenzíva előtt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mivel semmi jele sincs, hogy a kijevi vezetés eleget akarna tenni az orosz követelésnek Ukrajna nácitlanításáról és demilitarizálásáról, mind biztosabbra vehető, hogy az ukrajnai kérdés megoldásában az orosz haderőé lesz a döntő szó.

A tényállás a következő – vázolta fel a Magyar Békekör 2023. január 10-én:

Oroszország ahhoz a feltételhez köti a konfliktus politikai rendezését, hogy Ukrajnát nácitlanításák, demilitarizálják, és váljon semlegessé, Kijev ismerje el a népszavazás eredményeként Oroszországhoz csatolt Krím, Donbász, Herszon és Zaporozsje hovatartozását – mint orosz részről fogalmaznak, az új realitást. A Zelenszkij vezette kijevi rendszer ezzel szemben ahhoz a feltételhez köti a béke megállapodást, hogy az orosz csapatokat kivonják Ukrajnából, és valamennyi elcsatolt terület ukrán ellenőrzés alá kerüljön.

Az Egyesült Államok és NATO szövetségesei támogatják Kijev követelését. Azt akarják, hogy Zelenszkijék ne kössenek kompromisszumot Oroszországgal, hanem folytassák a harcot ellene. Szerintük meg lehet nyerni a háborút Oroszország ellen. Ukrajna győzelméhez fegyvert, s pénzt adnak, valós időben felhasználható műholdas hírszerzési támogatást nyújtanak, zsoldosokat toboroznak, legutóbb zsoldosnak álcázott különleges NATO csapatokat küldtek Ukrajnába, hogy olyan fegyvereket vessenek be Oroszország ellen, amelyeknek forgatásához az ukrán sereg nem ért. Kijev oldalán jelenleg több mint ötven ország zsoldosai harcolnak.

A 2014-ben amerikai segédlettel hatalomra juttatott kijevi rendszer a hadseregbe és a biztonsági szolgálatba bevont neonácikra támaszkodva az oroszok gyűlölésére hangolta az ukránokat, arra tanította az iskolai tanulókat, hogy az oroszok Ukrajna ellenségei, s pusztítani kell őket. A hatalom neonáciktól való szoros függése miatt Zelenszkij a legelemibb orosz követelés teljesítésére, a nácitlanításra sem volt hajlandó, s azt állította, hogy rendszere a szabad világot és a keresztény civilizációt védi.

Az oroszgyűlölettől elvakított néptömeg nem volt hajlandó szembefordulni a kijevi rendszerrel, az ingadozókat pedig megfélemlítik, az ellenállókkal fizikailag is leszámolnak. A terrorizálás módszerét alkalmazzák azoknak a nemzeti kisebbségeknek a körében is, amelyek nem oroszellenesek, hanem békében akarnak élni Oroszországgal.

Ez is érdekelheti:  Tesztelésre Magyarországra érkezik az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Moszkva a 2022. február 24-én történt katonai intervenciója óta is készségét nyilvánította a politikai rendezésre a nácitlanítás, a demilitarizálás és a semlegesség alapján. Kijev kezdetben tárgyalóasztalhoz ült az oroszokkal, bizonyos engedékenységet is tanúsított, majd hirtelen elzárkózott a további tárgyalástól, és a megállapodástól. Magatartásának változását azzal hozták összefüggésbe, hogy Washington proxy háború folytatása mellett döntött Oroszország ellen Ukrajna felhasználásával.

Legutóbb az orosz külügyminiszter figyelmeztette az ukrán vezetést az orosz békefeltételek el nem fogadásának várható következményeire. Szergej Lavrov 2022. december 27-én közölte, hogy ha a kijevi rezsim nem tesz eleget az orosz biztonsági követelésnek, nem nácitlanítja és demilitarizálja Ukrajnát, a döntés az orosz hadsereg kezébe kerül. „A labda Kijev és Washington térfelén pattog, bármikor véget vethetnek az értelmetlen ellenállásnak. Van még rá egy kis lehetőség, hogy békés úton elfogadják Ukrajna nácitlanítását és demilitarizálását, de ha elszalasztanák az alkalmat, az orosz hadsereg veszi kézbe a probléma orvoslását” – mondta.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács 2023. január 5-én tartott ülésén határozat született arról, hogy „az oroszokkal nem tárgyalunk”.

2023. január 6-án Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese kijelentette: Oroszország erőt fog alkalmazni azokkal szemben, akik nem hajlandók megérteni, mit mond.

Január 8-án Szergej Kirijenko, az orosz elnöki hivatal vezetője tudatta: „a különleges hadművelettel kapcsolatban kitűzött célokat minden körülmények között elérik, a győzelem biztos, ahogy a normális és tisztességes élet is.”

2023. január 16. – február 1. között Fehéroroszország összes légi támaszpontjára és légvédelmi pontjára kiterjedő orosz-fehérorosz légi gyakorlatot tartanak. A gyakorlatra tízezer orosz katona érkezett Belaruszba.

A fentiek tükrében legfeljebb az orosz offenzíva időpontja lehet kérdéses.

 

Budapest, 2023. január 10. kedd (MB)

Kiemelt kép: orosz harci gép gyakorlatozik

Kiadta: Magyar Békekör

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük