KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna: Kupjanszk irányába törtek előre az oroszok – megkezdik a környező települések lakosainak evakuálását

Kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz hadsereg rohamosztagai Kupjanszk körzetében, miközben ebben a taktikai irányban nyolc ukrán támadást vertek vissza  – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az itt és más frontszakaszokon meghiúsított ukrán támadási kísérletek során a másik fél mintegy hatszáz katonát veszített. Donyeck körzetében, ahol az orosz erők a tábornok beszámolója értelmében 17 rohamot vertek vissza, több mint 290 ukrán katona esett el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között említett meg egyebek között két vezetésipontot és egy lőszerraktárt.

Gyenyisz Pusilin, az orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy az orosz légierő és tüzérség kiűzte Urozsajne községből az ukrán ukrán katonákat és páncélozott járműveket.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és a határövezet orosz oldalának több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A Zaporizzsja megyei Tokmak közelében lévő Trudove községet ért csapás öt halálos áldozatot követelt, a donyecki régióban lévő Horlivkában pedig egy civil haláláról tettek bejelentést.

Az ukrán hatóságok az orosz ágyúzások egyre fokozódó hevessége miatt az Ukrajna keleti felében lévő Harkiv megyei Kupjanszk város környékén fekvő 37 településről megkezdik a lakosok kényszerevakuálását – közölte Kupjanszk katonai közigazgatása csütörtökön a Telegramon.

A tájékoztatás szerint az evakuálás kötelező jellegű, és a térség ukrán ellenőrzésű településeire vonatkozik. A parancsot szerdán írta alá a járási katonai közigazgatás megbízott vezetője, Andrij Kanasevics.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg humanitárius segélyre várakozó emberekre nyitott tüzérségi tüzet a régióban lévő Bilozirka településen, aminek következtében hat helyi lakos megsérült. Valamennyiüket kórházba szállították, egy sérült állapota válságos.

Ez is érdekelheti:  Nagy Márton: Legalább 1,7 millió e-autó vásárlásra és mintegy 600 ezer forint otthoni töltőállomásra

Az ukrán légierő közölte a Telegramon, hogy csütörtökre virradó éjjel az orosz hadsereg tíz iráni gyártású Sahid támadó drónt indított Ukrajna ellen északkeleti irányból, asz oroszországi Kurszki területről. Ezek közül az ukrán erők hetet megsemmisítettek irányított légvédelmi rakéták és kézi lőfegyverek segítségével.

A légierő arról is beszámolt, hogy pilótáik az elmúlt nap folyamán több mint négytucat bevetést hajtottak végre, ebből húszat ellenséges célpontok, orosz katonai összpontosulások, fegyverzetek megsemmisítésére.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 200-ra nőtt. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, 16 harckocsit és 15 tüzérségi rendszert.

Az ukrán haditengerészet a Facebookon azt közölte, hogy ideiglenes folyósókat létesítettek az Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe érkező vagy onnan induló kereskedelmi hajók számára. Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy az orosz katonai fenyegetés és az aknaveszély minden útvonalon fennáll.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség emlékeztetett arra, hogy ezeket az útvonalakat Ukrajna már javasolta a Nemzetközi Tengerészeti Szervezethez (IMO) intézett megkeresésében. Az IMO tanácsa elismerte Ukrajna szabad kereskedelmi hajózáshoz való jogát, amelyet a nemzetközi tengeri jog szavatol. Felszólította Oroszországot, hogy tartsa be a nemzetközi egyezményeket, és hagyjon fel a fekete-tengeri kereskedelmi hajózás akadályozásával.

„A jelzett útvonalakat elsősorban az orosz invázió tavaly februári kezdete óta az ukrán Csornomorszk, Odessza és Pivdennij kikötőkben veszteglő polgári hajók kijutásának lehetővé tételére létesítették. A tengeri folyosókon azok a hajók haladhatnak át, amelyek tulajdonosai, illetve kapitányai hivatalosan is megerősítik, hogy készek a jelenlegi körülmények között hajózni” – emelte ki a haditengerészet közleményében.

A hírügynökség beszámolója szerint az ukrán élelmiszert szállító utolsó hajó július 16-án hagyta el Odessza kikötőjét. Július 17-én Oroszország egyoldalúan kilépett a gabonaegyezményből, az orosz erők pedig napokon át sorozatos támadásokat intéztek a kikötő infrastruktúrája ellen, hogy meggátolják az ukrán élelmiszerek világpiacra jutását. A világ, köztük az afrikai országok vezetői felszólították Oroszországot, hogy hagyjon fel az élelmiszerekkel való zsarolással, és ne akadályozza az ukrán agrárexportot.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük