KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna ki akarja szorítani Oroszországot az uránpiacról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna növelni kívánja a hazai uránkitermelését, hogy kiszorítsa Oroszországot a globális nukleáris fűtőanyag-piacról – jelentette ki German Galuscsenko energiaügyi miniszter. Kijelentései azután hangzottak el, hogy több nyugati ország is bejelentette, hogy koalíciót hoz létre – amelyet Moszkva „instabilnak” nevezett – ugyanezen cél elérése érdekében.

Galuscsenko nehezményezte, hogy Oroszország még mindig a világ uránpiacának jelentős részét ellenőrzi, és számos szerződést kötött vállalatokkal világszerte. Ezt a tényezőt az újabb nyugati szankciók életbeléptetési törekvéseivel szembeni jelentős akadálynak nevezte Moszkvával szemben.

„De keményen dolgozunk azon, hogy kiszorítsuk őket erről a piacról, valamint hogy növeljük az ukrajnai uránkitermelést”

– jelentette ki Galuscsenko az ukrán energiaügyi minisztérium Facebookon szombaton közzétett bejegyzésében.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy Ukrajna több céggel – különösen a kanadai székhelyű CAMECO-val – együttműködik e cél elérése érdekében. A céggel kötött megállapodás értelmében Kijev nemrég elküldte a CAMECO-nak a Dnyepropetrovszki területen lévő Keleti Bányászati és Feldolgozó Üzemben (EMPP) kitermelt urán első tételét, amely az ország egyetlen ilyen, urán bányászására és feldolgozására szakosodott létesítménye.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: Rovno Atomerőmű, Varash, Rovno régió, Ukrajna. © Getty Images / Iryna_L

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: