KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Új dokumentumok: a Vatikán tudhatott a náci megsemmisítő táborokról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

XII. Pius pápa állítólag tudott a belzeci haláltáborban a napi 6000 lengyel zsidó meggyilkolásáról.

XII. Pius pápának a Corriere della Sera olasz napilap által szombaton közzétett levél szerint beszámoltak a náci megszállás alatt álló Lengyelországban lévő belzeci megsemmisítő táborban történt több ezer zsidó meggyilkolásáról. A Vatikán sokáig azt állította, hogy nem volt tisztában a holokauszt valódi nagyságával.

A Pius titkárának címzett levelet Lothar Koenig német jezsuita pap írta 1942 decemberében, és nemrég bukkant rá egy vatikáni levéltáros.

A levélben a pap állítólag említést tesz egy SS által működtetett gázkamráról a lengyelországi belzeci haláltáborban, ugyanakkor utal az auschwitzi megsemmisítő táborra is.

Koenig állítólag leírja, hogy „naponta akár 6000 ember is meghal, a belzeci „kohókban”, különösen lengyel zsidók.

Az nem világos, hogy Pius valaha is elolvasta-e Koenig levelét. A pápa azonban még 1942-ben, ugyanebben a hónapban levelek érkeznek a brit és lengyel követektől, amelyekben arról tájékoztatják, hogy addigra már akár egymillió zsidót is meggyilkoltak Lengyelországban a nácik.

A pápa két héttel Koenig levelének kézhezvétele után tartott beszédében felszólalt a „védtelen” emberek „százezreinek” „nemzetiségük vagy fajuk” miatt történő meggyilkolásával szemben. A beszédben nem nevezte meg a gyilkosságok elkövetőit vagy áldozatait.

Piust már régóta vádolják azzal, hogy nem tett eleget a holokauszt súlyosságának megvilágítására, és hogy a pápa túlságosan óvatosan nyilatkozott ebben a kérdésben. Támogatói szerint a Szentszék semlegessége kötötte Piust, és diplomáciai csatornákon keresztül dolgozott azon, hogy akár 800 000 zsidó életét meg tudja menteni.

Emellett Koenig állítólag könyörgött Pius titkárának, hogy ne hozza nyilvánosságra levelének tartalmát, mert attól félt, hogy a náci hatóságok meggyilkolják őt és ellenálló forrásait is.

A háború után Piusnak a Zsidó Világtanács vezetője, Dr. Leon Kubowitzky pénztadománnyal köszönte meg „a Szentszéknek a zsidóknak a fasiszta és náci üldöztetéstől való megmentésében végzett munkáját. Kitüntette őt Golda Meir és Moshe Sharett izraeli miniszterelnök, valamint Yitzhak HaLevi Herzog főrabbi is.

Koenig levelét és további pápasági levelezését a jövő hónapban a római Gergely Egyetemen vitatják meg. A konferencián részt vesznek az izraeli Yad Vasem holokausztkutató intézet, az amerikai holokauszt-emlékhely, valamint az izraeli és az amerikai nagykövetség képviselői – jelentette szombaton az Associated Press.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: XII. Pius pápa pápai áldást oszt a Vatikánban, 1945. szeptember © AP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: