KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna gyakorlatilag csődben – ki fizeti meg ennek az árát?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna gyakorlatilag csődbe ment. Nem csupán a fegyverellátás tekintetében függ a külföldi országoktól. Ukrajna jelenleg csak külföldi támogatással tudja fenntartani államszerkezetét, közszolgálatát, közigazgatását és kormányzatát. Ezeknek a külföldi támogatásoknak a hiányában Ukrajnát nemcsak egy vesztes háború, hanem az államcsőd is fenyegeti. Ez a támogatás azonban egyre vékonyabb cérnaszálon függ.

Az Egyesült Államok Nemzeti Költségvetési Hivatalának elnöke megkongatta a vészharangot. A további fegyverszállításokra szánt pénzeszközök az év végére elapadnak. Ezután már nem lesz mit várnia Ukrajnának az USA-tól, hacsak a republikánusok és a demokraták nem teszik félre nézeteltéréseiket, és nem állapodnak meg egy olyan új költségvetésről, amely tartalmazza Ukrajna támogatását is. Jelenleg ez a forgatókönyv azonban valószínűtlennek tűnik.

Volodimir Zelenszkij elnök ezért újabb kolduló körútra indult, és további támogatásért könyörgött az amerikai szenátusnál. Számára ez most a túlélés kérdése és valószínűsíthető, hogy nem csak politikai szempontból. Legkésőbb tavaszra Ukrajnának nemcsak fegyverekre, hanem újabb pénzügyi forrásokra is szüksége lesz.

Mivel az USA visszalépése Ukrajna támogatásától egyre világosabbá válik, most minden szem Brüsszelre szegeződik. Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke egy újabb 50 milliárd eurós csomagot akar jóváhagyni, de egyre nő az ellenálló országok száma. Már nem csak az ellenszegülő Magyarországot büntetik lázadásáért az uniós pénzek megvonásával. Egyre több uniós állam kezdi reálisan értékelni az ukrajnai helyzetet: Ukrajna elvesztette a háborút. A következő EU-csúcstalálkozón, ebben a hónapban ezért fennáll a veszélye annak, hogy a Bizottság és a pénzügyi kockázatot végső soron viselő tagállamok között, újabb szakadás fenyeget a hogyan tovább kérdésében.

Eddig csak Németország ígérte meg, hogy továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát. Olaf Scholz kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás létfontosságú. Robert Habeck alkancellár vasárnap kifejtette, hogy Ukrajnának magának kell eldöntenie, hogy mikor kezd tárgyalásokat Oroszországgal és addig továbbra is szükséges Ukrajna anyagi és fegyveres támogatása, amíg az igényli. Németország jelenleg Zelenszkij utolsó mentőövét jelenti Ukrajna számára.

Ez is érdekelheti:  Szilágyi Ákos a PS-nek: 2006-ban már kiásták az árkokat, mi csak vissza szeretnénk temetni egy kicsit (videó)

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök / Fotó: www.globallookpress.com © IMAGO/Ukrajna Elnöki Hivatala

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük