KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Törökország élesen bírálta az Egyesült Államokat a gázai békerendezés akadályozása miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), kijelentve, hogy az Washington nyomására „Izrael védelmezőjévé” vált. A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy az Egyesült Államok blokkolta a gázai azonnali humanitárius tűzszünetre felszólító határozatot.

„Az USA vétója miatt nem született döntés. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformja elengedhetetlen”

– hangsúlyozta Erdogan az emberi jogok világnapján, Isztambulban tartott rendezvényen.

A török vezető úgy érvelt, hogy a világ túlmutat az ENSZ BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagján (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok).

Az ENSZ BT-ben való csalódottságának hangot adva Erdogan – annak ellenére, hogy Törökország az Egyesült Államok NATO-szövetségese – azt mondta: „Elvesztettük az ENSZ Biztonsági Tanácsával kapcsolatos reményeinket és elvárásainkat”.

Erdogan azt állította, hogy október 7-e óta – amikor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) támadásokat indítottak a Gázai övezet ellen válaszul a Hamász palesztin fegyveres csoport által végrehajtott, legalább 1200 ember halálát okozó behatolásra -, az ENSZ BT, „amelynek feladata a globális béke megteremtése lenne, Izrael védelmezőjévé vált”.

„Az izraeli kormányzat, amely a nyugati országok rendíthetetlen támogatását élvezi, olyan gyilkos atrocitásokat és mészárlásokat követ el Gázában, amelyek miatt minden ember szégyenkezik… Lehetséges egy igazságos világ, de nem Amerikával, mert Amerika Izrael pártján áll”

– hangsúlyozta a török elnök.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt két hónapban az izraeli akciók halálos áldozatainak száma 17 700 fő, a sebesülteké 48 800.

A Hamásszal kötött egyhetes humanitárius szünet megszűnését követően, december 1-jén Izrael újrakezdte katonai offenzíváját a Gázai övezetben. Az Egyesült Államok pénteken megvétózta az ENSZ BT azonnali humanitárius tűzszünetre vonatkozó határozatát. A 15 tagú tanácsban 13-1 arányban szavaztak, Nagy-Britannia tartózkodott.

Ez is érdekelheti:  Gyurcsány ismét fenyegetőzik

Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese azzal indokolta a lépést, hogy a harcok leállítása lehetővé tenné a Hamász számára, hogy fenntartsa az ellenőrzést Gáza felett, és „csak elültetné a következő háború magvait”. Wood hangsúlyozta, hogy Washington a kétállami megoldáson alapuló „tartós békét” részesíti előnyben, de azzal érvelt, hogy a Hamász „nem törekszik” ilyen megoldásra.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte az amerikai vétót, kijelentve, hogy „az USA helyes álláspontot képvisel”. Ugyanakkor bírálta az ENSZ BT azon tagjait, akik támogatták a tűzszünetet, kijelentve, hogy lehetetlen egyszerre támogatni a Hamász felszámolását és felszólítani a csoport elleni hadműveletek befejezésére.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Robert A. Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete beszédet mond az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának Gázáról szóló ülésén. © AFP / Yuki Iwamura

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük