KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna az orosz polgári műholdakat vette célba

Ukrajna megpróbálta megzavarni az orosz polgári kommunikációs műholdakat – közölte szerdán a moszkvai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy ebben a törekvésben más államok is segítik Kijevet. A külügy nem nevesítette ezeket a „más” államokat.

„A kijevi rezsim több külföldi állam szakembereinek részvételével próbálja megzavarni az orosz polgári kommunikációs műholdakat. Ez a nemzetközi jog felháborító megsértése” – közölte a minisztérium, figyelmeztetve, hogy Moszkvának jogában áll „megfelelő választ adni”, és rendelkezik is minden ehhez szükséges „képességgel”.

Az nem derült ki pontosan, hogy Kijev hogyan próbálta megzavarni a műholdakat, mivel a minisztérium több részletet nem közölt. Oroszország többször tapasztalta már a televíziós adások megszakítását az Ukrajnával folyó harcok során. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök januárban rövid időre megjelent a délnyugat-oroszországi televízióban, és a belgorodi hatóságok elismerték, hogy a zavar a műholdas közvetítésekben történt.

A másik oldal is tapasztalt hasonló zavarokat, a legjelentősebb talán tavaly júniusban történt, amikor két ukrán sportcsatorna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készített interjút sugárzott egy labdarúgó-világbajnoki mérkőzés helyett.

A nyugati kormányok és magáncégek hónapok óta biztosítják Ukrajnának a műholdas hozzáférést. Leginkább az Elon Musk SpaceX vállalata által üzemeltetett Starlink műholdak váltak fontos eszközzé az ukrán haderő számára az Oroszországgal folyó konfliktusban.

Még októberben orosz diplomaták figyelmeztettek, hogy az ilyen műholdak a végén jogos katonai célponttá válhatnak.

„Arról beszélünk, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei fegyveres konfliktusokban használják az űrben található polgári infrastruktúra elemeit, beleértve a kereskedelmi célúakat is”

– mondta akkor Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium non-proliferációs és fegyverzetellenőrzési osztályának helyettes vezetője.

Voroncov megjegyzéseire reagálva John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Washington „Oroszországot felelősségre fogja vonni minden ilyen támadásért, amennyiben az bekövetkezik”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Ukrajna az orosz polgári műholdakat vette célba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük