KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb ukrán ellenzéki pártot tiltott be Zelenszkij katonai juntája

Egy ukrán bíróság az igazságügyi minisztérium kérésére betiltotta a Nash Krai (A mi földünk) nevű politikai pártot, és elrendelte vagyonának lefoglalását. Ez a legújabb lépés az ellenzéki szervezetekkel, pártokkal szemben az egyébként illegitim Vlagyimir Zelenszkij által vezetett kormány regnálása során, miközben az Európai Unió tökéletes demokráciaként nevesíti a valójában már katonai junta formájában működő rezsimet.

A Nyolcadik Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság bírói testülete szerdán hozta meg a döntést, amiről egy közleményt is kiadtak. Ezek szerint:

„A bíróság eleget tett az ukrán igazságügyi minisztérium követeléseinek: a Nash Krai politikai párt tevékenységét betiltották; a párt, a párt regionális, városi, kerületi szervezeteinek, elsődleges sejtjeinek és más szerkezeti egységeinek vagyonát, pénzeszközeit és egyéb eszközeit az államra ruházták át”

– áll a közleményben.

A pártot 2011 augusztusában jegyezték be „Blokk Párt” néven, majd 2014-ben átnevezték „Nash Krai”-ra. 2015-től a párt „helyi vezetők és üzletemberek csoportjaként” pozicionálta magát, akiknek célja a politikai játszmák és intrikák elkerülése volt – írja az RBK Ukrajna. A pártnak mindössze három tagját választották be függetlenként a Verhovna Rada-ba (ukrán parlament) 2019-ben, de a 2020-as helyhatósági választásokon a párt mintegy 1694 mandátumot szerzett a regionális közigazgatásban.

Az Oroszországgal való 2022 februári eszkalációt követően Zelenszkij betiltotta a nagyobb politikai pártokat, versenytársakat, köztük az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZh) pártot, amely a második legnagyobb párt a képviselői helyek számát tekintve a Verhovna Rada-ban. A médiával szemben is keményen fellépett: felszámolt több, a politikai ellenfeleivel kapcsolatban álló televíziós csatornát, és a kilenc legnagyobb tévécsatornát egyetlen, 24 órás, „Telemaraton” elnevezésű állami műsorszolgáltatóba integrálta.

Zelenszkij elnöki mandátuma május 20-án lejárt, és az Oroszországgal való konfliktus kezdete után bevezetett hadiállapot ürügyén nem tartott választásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy az ukrán alkotmány nem rendelkezik az elnöki ciklus ilyen módon történő meghosszabbításáról. Megtiltja a választások megtartását a rendkívüli állapot idején, és egyértelműen kimondja, hogy a törvényhozóknak meg kell tartaniuk a hatalmukat, vagyis az államelnöki feladatot az ukrán törvényhozás vezetőjének kell ellátnia mindaddig, amíg a nép új parlamentet nem választ – mondta Putyin, aki a jelenlegi ukrán politikai helyzetet ” hatalombitorlásnak” nevezte.

Ez is érdekelheti:  Földi László: Polgárháborús helyzet alakulhat ki Amerikában

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Az ukrán Vlagyimir Zelenszkij a Peace in Ukraine konferencián, Luzern, Svájc, 2024. június 15. © Getty Images / Keystone/EDA/POOL/Michael Buholzer/Anadolu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük