Lövöldözést, robbanásokat hallottak péntek este Ankarában: katonai puccsot indított a hadsereg Erdogan elnök ellen. A nagyvárosok fölött alacsonyan szállnak a vadászgépek és helikopterek. A Boszporuszon nincs átjárás, az Atatürk reptér előtt tankok sorakoztak fel, a légteret lezárták. Rendőrök és katonák közötti harcokról érkezett jelentés, a vezérkari főnököt túszul ejtettek. A katonaság közölte: Erdogant félreállították, átvették a hatalmat, de a jogállamiság marad a prioritás. A legújabb hírek szerint ugyanakkor a puccs ellen tiltakozókra nyitottak tüzet a Boszporusz-hídon. .

Lövöldözésről adtak hírt Ankarából pénteken késő este, Gölbasi kerületben robbanás történhetett, a város fölött helikopterek köröznek, alacsonyan szálló vadászgépeket videóztak le többen. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyen heves fegyverharc folyik. A Reuters jelentése szerint a török parlament mellett tüzet nyitottak a tankok.

Helyi idő szerint hajnalban helikopterek lőtték a török hírszerzés főhadiszállását. Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt. A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval. Értesülések szerint katonai helikopterek támadást mértek a TURKSAT tévéállomásra is Ankara külterületén, valamint az ankarai országos rendőrparancsnokságra.

Magyar idő szerint szombat hajnali 1 óra körül a puccs ellen tüntető civilekre lőttek a Boszporusz-hídon. A civilek megpróbáltak átkelni a lezár hídon, ekkor nyitottak rájuk tüzet. Később Ankara fölött lelőtték a hadsereg egyik helikopterét.

Ankarában 17 rendőrt megöltek a különleges erők főhadiszállásánál helikoptertámadásban – jelentette az Andalou hírügynökség, de más források ezt egyelőre nem erősítették meg.

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött

Egy ankarai tűzharc hangjait rögzíti az alábbi videó:

Hadsereg: Átvettük a hatalmat

Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevíziónak adott telefontinterjúban jelentette be, hogy katonai puccskísérlet történik Erdogan ellen. A kormány továbbra is ura a helyzetnek – közölte.

A hadsereg ugyanakkor közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Erdogant félreállították, és átvették az ország irányítását. Továbbra is a jogállamiság marad a prioritás.

„Teljes egészében átvettük a hatalmat az ország felett” – olvasható a közleményben. Bevezették a katonai igazgatást és a kijárási tilalmat. ATelegraph arról ír, hogy a felkelő katonák túszul ejtették a török hadsereg vezérkari főnökét, Hulusi Akart.

© AFP

A Hurriyetdailynews szerint Yildirim egész pontosan úgy fogalmazott: „ezt még nem lehet puccsnak nevezni, ez egy felkelés” – az ezt követő események azonban nem támasztják alá a szavait. Hozzátette, keményen meg fogják büntetni a felkelőket.

A Reutersnek egy EU-s forrás úgy vélte, elég jól szervezett puccsnak tűnik, nemcsak pár tábornok lépett színre, hanem a hadsereg lényegi része vesz részt benne. Ellenőrzésük alatt tartanak számos stratégiailag fontos helyet Isztambulban. Ian Bremmer, a globálisbiztonság-elemző amerikai Eurasia Group elnöke viszont azt mondta, ha a puccs magas szintű lenne, egyből Erdogant kapták volna el. A puccsnak azonban, még ha nem is olyan jól szervezett, nagy hatása lehet Európára és a NATO-ra, már csak azért is, mert a menekültválságot így nehezebb lesz kontrollálni. A szakértő valószínűsítette, hogy Erdogan átvészeli a felkelést.

© AFP / Anadolu Agency / Yunus Okur

Erdogan egy újságírónő telefonjának képernyőjéről buzdította népét, hogy menjenek ki az utcára, álljanak ki a demokrácia mellett. Erdogan telefonos beszédéről bővebben itt olvashat.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben azt írták, továbbra is az elnök és a kormány kezében van a hatalom. Hozzátették, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására. Üdvözölték, hogy az ellenzéki pártok – állítólag – elutasítják a puccskísérletet.

Blokk Isztambulban

Isztambulban a nem rég terrortámadáson átesett Atatürk repülőteret lezárták, tankok állnak előtte. Később az összes Törökországból induló és oda érkező járatot felfüggesztették. Az eltérített repülőgépek radarképeit itt nézheti meg.

© AFP

Isztambulban lezárták mindkét hidat is. Egy brit újságíró Isztambulból azt mondta a Sky Newsnak, hogy jelentések szerint a rendőrség és a hadsereg több helyen összecsapott. Másodkézből hallott csak arról is, az elnöki palotát őrző rendőröket lefegyverezték. Azt barátaitól hallotta, hogy városszerte lövöldözést lehetett hallani az isztambuli utcákon.

Atatürk-skandálás is volt

A Telegraph tudósít arról is, hogy a katonák jelenléte Isztambulban sokkolta a helyieket, a lövöldözés hallatán sokan pánikbe estek. De idővel az emberek kimerészkedtek az utcára, hosszú sorok kígyóznak az automatáknál. A Taksim teret eleinte nyugodtnak látszó katonák vették körbe. A helyiek közül van, aki dühödten ordibál velük, mások megtapsolják őket és a köztársaság-alapító Kemal Atatürk nevét skandálják.

© AFP / Anadolu Agency / Fikret Delal

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki szorosan követi az eseményeket, péntek éjjel nyugalomra szólított fel Törökországban. Mohammad Javad Zarif Irán külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki a török „krízis” miatt. A stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való – hangsúlyozta. Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

hvg.hu


Linkjavaslatok:
http://www.atv.hu/kulfold/20160715-katonai-puccskiserlet-zajlik-torokorszagban-frissul
http://888.hu/article-breaking-katonai-puccs-ankaraban?source=hirkereso
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)