KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Újabb olajmezőt talált a Mol Magyarországon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kőolajra bukkant a Pest vármegyei Tura közelében a MOL az O&GD Central Kft.-vel közösen végrehajtott fúrás során. A magyar olajtársaság számára napi ötszáz hordót jelent a friss találat.

A magyar olajtársaság arról számolt be a tőzsde honlapján, hogy az O&GD Central Kft.-vel (OGD) közösen sikeres fúrást végzett Közép-Magyarországon, Tura település közelében. A Mol még 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést az OGD által korábban elnyert három kutatási koncessziójában.

A Mol, amely jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a tavaly júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak. Vecsésen november 11-én kezdődött meg a próbatermelés, mára naponta száz köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amit tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba.

A Vecséstől keletre, de még Pest vármegye területén lévő Galga-menti Turán fellelt új lelőhely naponta körülbelül ezer hordó kőolajat ad majd, amelyen az OGD és a Mol az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak.

Ez a Mol számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a Mol csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül egy százaléka.

Az Erste elemzői kommentárja szerint a Mol jelenlegi termelése napi 90 ezer hordóegyenértékes, így ez a termelésnövekedés alig fél százaléka a csoport teljes bányászott szénhidrogén-mennyiségének. A magyar termelés haszna ugyanakkor így is jelentős, mivel nem kell kiépíteni az infrastruktúrát, amely elszállítja az olajat a Dunai Finomítóba.

A magyar olajvállalat tavaly 3,1 milliárd dolláros EBITDA-eredményt ért el, a részvényeseknek pedig papíronként 250 forint osztalékot fizet ki.

A társaság május 10-én teszi közzé az idei első három hónapról szóló gyorsjelentését. A Mol részvényei az év eleje óta a kisebb mértékű hillámzás ellenére is 6,7 százalékkal erősödtek – adta hírül a Világgazdaság.

Ez is érdekelheti:  A Zelenszkij-rezsim keresztényüldözése - kápolnát romboltak le Kijevben egyetlen éjszaka alatt (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük