KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Újabb botrány rázza meg Ursula von der Leyen hivatalát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Piepergate – ezen a néven tört ki egy új botrány az Európai Bizottság háza táján. Ursula von der Leyen hivatalában van egy „kis- és közepes vállalkozások követe” („SME envoy”) nevű pozíció, ami arról szól, hogy az illetőnek kapcsolatot kell tartania a Bizottság vezetése és az európai kis- és közepes vállalkozások érdekvédelmi szervezetei között – írja a Politico cikke alalpján a mandiner.hu.

A tisztség jól fizet: havi bruttó 15 ezer euró (közel 6 millió forint) jövedelemmel jár, így persze sokan pályáznak az állásra.

Azt pedig legutóbb egy bizonyos Markus Pieper, Von der Leyen politikai szövetségese, a német CDU politikusa nyerte el. A januári bejelentés után mostanra viszont egyre hangosabbak azok a kritikusok, akik szerint nem is volt érdemes a tisztségre, mert a felvételi eljárás során jóval rosszabb eredményt ért el, mint mások, mégis ő került a pozícióba.

Erre azután derült fény, hogy egy elbukott jelentkező, Martina Dlabajová cseh jogász hivatalos panaszt nyújtott be, és ennek nyomán olyan jelentések láttak napvilágot, hogy Pieper rosszabbul teljesített más jelöltekhez képest.

Az Európai Bizottság berkeiben – írja a Politico – máskor talán elhalt volna a botrány, most viszont, pár héttel az európai parlamenti választás előtt a Bizottságon belül törtek fel a viták. Több európai biztos, köztük Nicolas Schmit, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója választ követel Von der Leyentől a Pieper-ügyben. Ez persze nem független attól, hogy e politikusok az Európai Néppárttal vetélkedő európai szocialistákhoz tartoznak, és Schmit a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson.

Az Európai Bizottság hivatalosan még kiáll Pieper kiválasztása mellett, a testület szóvivője szerint „megbíznak abban, hogy az eljárási szabályokat betartották, és a kiválasztott személyt az elért teljesítménye alapján választották ki”.

Ez is érdekelheti:  Kiszélesítették a frontvonalat az oroszok, a legádázabb harcok Északkelet-Ukrajnában dúlnak

Von der Leyennek a Pieper-botrány akkor köszönt be, amikor egyébként is a Pfizer-ügy újabb fejleményei érintik őt kellemetlenül. Kérdés, hogy az általa óhajtott második bizottsági elnöki ciklus összejön-e majd Von der Leyennek a botrányok és az EP-választás lefutása után.

MH

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik a pulpitustól, miután felszólalt az európai biztonsági és védelmi kérdésekről tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. február 28-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Újabb botrány rázza meg Ursula von der Leyen hivatalát

  1. Ezt a kivénhedt kurvát kellene nato-fötitkárrá kinevezni!
    Nagyon érdekesek lennének a rövid sms-ekben intézett fegyverrendelések, a fegyvergyártók pedig már ismerhetik (a gyógyszeripari információk alapján) a kurva tarifáját 🙂
    tehát pörögne az üzlet, jobban mint a kovid-oltások idején.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük